Nagyon sokszor állítanak meg minket az utcán Őpulisága iránt érdeklődő járókelők, és van pár visszatérő kérdés, így összeállítottam egy puli GYIK-ot, hátha titeket is érdekel.

Nincs melege?
Á, dehogy van 36 fokban melege... Ilyenkor el szoktam mondani, hogy igen, melege van, de a nagyobb testű, kutyák általában jobban kipurcannak, mint ő, hiába rövidszőrűek. Nem mennék bele a "tényleg szigetel-e a bunda, mint a pásztor subája" témába, nem tudom eldönteni, az biztos, hogy a fekete bunda felső része szépen fel tud forrósodni, ha viszont beletúrok, a rétegek között csak langyos.

Ő igazi puli?/Ő egy pumi, egy uszkár, egy...?
Nem tudom, miért kérdezik ezt, gondolom azért, mert aránylag rövid a szőre és látszik a szeme. A puli és a pumi sok fejben keveredik, erre a standard válaszom, hogy a puminak soha nem rasztás a szőre (meg más kutyának sem, a komondort kivéve, de vele még nem keverték össze :) ).

ozbunda_art.jpg

Ő még kicsi?
Tizenkét kiló, ami a szokásos pulilány testsúly, de tény, hogy mivel nem célirányosan bundára tenyésztett példány és rendszeresen nyírom is, sokkal kisebbnek tűnik, mint a "látvány pulik".

Itt lakik a városban?
Fura, hogy az emberek fejében a beagle, a vizsla stb. város kompatibilis kutya, miközben a pulit csak a pusztában tudják elképzelni. Szokásos válaszomban elmondom, hogy a napi több óra mozgás, változatos program (feladatok, kirándulás, labdázás) mellett tökéletesen érzi magát a városban. Ha valaki tovább feszegeti a dolgot, akkor elárulom, hogy a vidéki házunk kertjében is szokott időzni, ilyenkor teljesen kimerül az állandó házőrzéstől, úgyhogy ha utána hazajövünk, gyakorlatilag végig szokott aludni egy-két napot.

Nehéz gondozni a szőrét?
Sokan konkrétan azt kérdezik, hogy hogyan kell kifésülni...a többség meglepepődik azon, hogy ezt a szőrtípust nem szabad fésülni, kefélni és sokszor nem értik meg, mit jelent a tincsek tépése (remélem, nem gondolják, hogy bántom a kutyát).

Sokat hullik a szőre?
Mindig öröm, ha ebben a verzióban kérdeznek, mert meglephetem a kérdezőt azzal, hogy egyáltalán nem. Utána következik a fenti kérdésre adandó válasz, az biztos, hogy sokakat érdekel a téma.

Meg lehet simogatni?
Ez mondjuk sok kutyánál toplistás kérdés, de felkerült a listára, mert ebben az esetben a diplomatikus válasz "ha ő odamegy, akkor igen". Erről már írtam bővebben itt.

További puliszőrözési posztok:

Szólj hozzá!

Címkék: puli

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr797701278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása