A pulibundaápolást ismerők tudják, hogy a legnehezebb a kölyökbunda lecserélése és a végleges szőrköntös kialakulása közötti időszak. Örömmel jelentem, hogy túlvagyunk rajta és bár Ozi bundája még mindig nem alakult ki teljesen, most már szépen tincsesedik és könnyebben kezelhető.

oz1.jpg

A növendék puliszőr kezelésében az a nehéz, hogy már nem szabad fésülni, de még nem is elég rasztás/csigás ahhoz, hogy a tincsek könnyedén szétválaszthatóak legyenek. Ilyenkor szinte minden beleragad és elég nehéz feladat kiszedni a leveleket, ágacskákat, gubicsokat, stb. Ozi most húsz hónapos és kezd úgy festeni, mint egy igazi puli. Ahogy a szakértők írták, lentről felfelé tincsesedik a bundája, most már csak a háta középvonalában vannak nagyobb, kialakulatlan tincsek.

Még több szőrápolás itt

Jól látható, hogy jön létre a szőrköntös, mivel a „félkész” tincsek végei laposak és szálakra bomlanak, míg a tövük már szép csigás, itt már rácsavarodott az aljszőrzet a felső szőrrétegre. Ebből a csavarodásból jönnek létre a jellegzetes raszta tincsek vagy csigák, bundatípustól függően. Úgy tűnik, Ozika inkább rasztás lesz, mint csigás, de nem bánom, mert nagyon szép, egyenletes kis szalagokat alakítottunk ki, úgyhogya szőrköntös esztétikus és autentikus is.

Ha már az autentikus bundánál tartunk, továbbra is ragaszkodunk a félhosszú, fokozatosan rövidülő bundához. A mancsokat pontosan körbenyírom úgy, hogy kereknek tűnjenek, a lábszárakon pedig a csánk felé haladva egyre hosszabb tincseket hagyok. A hátsó lábakon csalok és hátul rövidebbre vágom a szőrt, mivel ez a legproblémásabb terület, elöl viszont kicsit több „zászlót” hagyok. Hogy tovább bőszítsem a teljes bundahossz híveit, elárulom, hogy a hason sem egyvonalban vágom a szőrt, hanem a csípő felé fokozatosan rövidülve, ezzel optikailag hosszabbítva a kutya lábát és létrehozva a felfelé ívelő has képét, ami a standar felfogás szerint nem fér bele a puli kinézetbe. Szerintem szép és természetes az összkép, véleményezzétek ti is.

oz5_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr625846330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása