Ebben az iszonyat melegben nagyon fontos, hogy a kutya eleget igyon, de nem árt, ha megőrizzük a józan eszünket és a dehidratáltságtól való félelmünkben nem kezdjük el például szörppel itatni az állatot, ahogyan azt egy ismerős tette.

A kutyák a vízigény és a vízfogyasztás ütemezése tekintetében is nagyon különböznek egymástól. Volt olyan kutyám, amelyik naponta legalább hat-nyolcszor ivott egy nagyobb adagot, de Oz például kifejezetten ritkán iszik, rendszeresen csak napont kétszer; a reggeli és az esti séta után. A szakértők is elég tág értékeket adnak meg az átlagos vízfogyasztásra: egy 33 kilós labrador például napi egy-két liter vizet fogyaszt átlagosan, de a lényeg az ivási szokások állandósága. Ha a kutya drasztikusan kevesebbet vagy többet kezd el inni, mint korábban, érdemes felkeresni az állatorvost. 

slurp.jpg

Azt, hogy a kutya kellően hidratált-e, többféle módszerrel is megállapíthatjuk: csippentsük össze a hátán a bőrt, emeljük fel és engedjük el. Ha gyorsan, rugalmasan visszaugrik, akkor minden rendben, de ha lassan, előbb "sátort" formázva nyeri vissza az eredeti alakját, akkor gond lehet. Szintén jó iránymutató az íny: egészséges színűnek és nedvesnek kell lennie. A száraz íny és\vagy a sűrű, fonálszerű nyáladzás azt jelezheti, hogy a kutyának vízre van szüksége. 

A túlzott vízfogyasztás felboríthatja az elektrolit egyensúlyt, ezért az alulhidratáltsághoz hasonlóan veszélyes lehet. Éppen ezért soha ne próbáljuk meg valamilyen édes vagy sós adalékkal, például szörppel vagy levessel rávenni a kutyát arra, hogy igyon, ha csak ez működik, biztosan baj van és irány az állatorvos. 

Ha a kutya hány vagy tartósan hasmenése van, fontos, hogy sokszor, kis mennyiséget igyon. Sajnos lehetséges, hogy a rosszullét miatt nem akar majd inni, ilyenkor fecskendővel pár cseppenként adagolhatjuk a szájába a vizet, nehogy kiszáradjon, amíg eljutunk az állatorvoshoz. Erről személyes beszámoló itt.

Még egy tipp a kánikulában: a palackozott víz cipelése hülyeségnek tűnhet, tekintve, hogy ilyenkor könnyen lehe vizet vételezni a városban, viszont előfordulhat, hogy a vezetékekben még mindig túl hideg a víz (legalább is a felhevült kutya testéhez képest). Ha nagy futkározás után lefetyel a hideg csapvízből a kutya, könnyen torokgyulladás, köhögés lehet a vége, ezért ha lehet, inkább a magunkkal hozott langyos vízből adjunk neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr587609524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása