Az egészséges kutyák körme ritkán szakad be, vagy törik le. Ha megtörténik a baj, a vérzés nagyon ijesztő lehet, de a sérült köröm könnyen kezelhető. Ha sosem visszük a kutyát rizikós helyekre, mégis rendszeresen beszakad a körme, mindenképpen látogassunk el az állatorvoshoz, mert lehet, hogy gombafertőzés vagy súlyosabb betegség okozza a bajt.

Kezdjük egy tévhit eloszlatásával: a kutyák körme nem a kemény talajon való mozgástól szakad be, a törések oka legtöbbször az, hogy a köröm beakad egy résbe. Vagyis egy lyukacsos szövet nagyobb veszélyt jelent a körmökre nézve, mint egy futtató kavicsos talaja. A beszakadás legjellemzőbb oka az, hogy a köröm túl hosszú. Egyes fajták hajlamosak rendszeres mozgás mellett  is jó hosszú karmokat növeszteni, ezeket rendszeresen le kell vágni. Ha nem szeretnénk kockáztatni, bízzuk ezt a feladatot a kozmetikusra, de megfelelően erős körömcsípővel és odafigyeléssel mi is ápolhatjuk a kutyánk körmét. 

Ha a kutya körme beszakad, el kell látnunk a sérülést és utána dönthetjük el, hogy szükségünk van-e az állatorvos segítségére. Ha a köröm csak kicsit szakadt be, de nem vérzik, nincs nagy gond. Vegyük el a körömcsípőt, készítsük elő a terepet a vágáshoz. Még mielőtt belekezdenénk, tegyük a kezünk ügyébe: betadine-t, sebhintőport, papírtörlőt és/vagy gézlapot, sebtapaszt.

Mire kell vigyáznunk: mindig csak a köröm túlnőtt végét vágjuk le, ha a vastagodó résznél vágunk, megsérthetjük a körömágyat. A körömágy sérülése fájdalmas és nagyon erősen vérzik, ezért olyan ijesztő, ha beszakad a kutya körme. Mivel sok kutya körme fekete, csak érzésre állapíthatjuk meg, hol végződik a körömágy, míg a fehér körmű kutyáknál könnyebb a dolgunk: a körömágy sötétebb vonala átlátszik.

A sérült rész felett egy milliméterrel, egyetlen, határozott mozdulattal vágjunk és azonnal ellenőrizzük, nem sértettük-e meg a körömágyat. Ha minden rendben, szemből sima, szürke-fehér felületet kell látnunk. Ha vércsepp jelenik meg a vágás nyomán, kicsit túlvágtuk, jöhet a betadines, sebhintőpor bőségesen, utána pedig finoman nyomjuk a sérült körömre a kézt vagy papírtörlőt. Körülbelül öt percig várjunk, mielőtt ellenőrizzük, hogy elállt-e a vérzés. Ha nem, rögtönözzünk papírtörlőből és tapaszból kötést a sérült lábra és indulhatunk az állatorvoshoz.

Ha olyan mélyen szakad be a köröm, hogy eleve vérzik, meg sem próbálkozunk a vágással, rögtön a kötözésre térünk rá.

A sérülések elkerülése érdekében adjunk kalciumban és D  vitaminban gazdag tápot a kutyának (házi kalciumpótló készítéshez recept itt) és ne hagyjuk, hogy a körmök túlzottan megnőjenek. Normális helyzetben az egyenesen álló kutya körmei épphogy érintik a talajt. Ha a kutya körmei már túl hosszúak, fel kell készülnünk egy több napon át tartó körömvágási procedúrára. Ennek az az oka, hogy a körömágy a körömmel együtt nő.  Ha megpróbálnánk egy vágással eltávolítani a felesleget, biztosan belevágnánk a körömágyba (2-es ábra). Viszont ha minden nap egy picit vágunk a körömből, a körömágy lassan visszahúzódik (4-5-ös ábra) és pár nap alatt eljuthatunk a kívánt hosszig (6-os ábra).

A legegyszerűbb, ha gyakran mozgatjuk egyenletes, kemény talajon a kutyát, így a körmei maguktól a megfelelő méretre kopnak. Ha látszólag indokolatlanul, többször beszakad a köröm, mindenképpen menjünk el az állatorvoshoz, mert ez fertőzést vagy súlyosabb betegséget jelezhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr1005799725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása