Ha a kutya beteg, fennáll a kiszáradás veszélye, ezért fontos megismerni a megbízható módszert, amivel megállapíthatjuk, sürgősen fel kell-e keresnünk az állatorvost.

Ha már beszámoltam a tegnapi hányás-hasmenéses rémtörténetről, ideje, hogy valami pozitívat is megírjak az ügy kapcsán. Ha a kutya nem érzi jól magát, nem szívesen iszik, ha pedig többször hányt vagy hasmenése van, fennáll a kiszáradás veszélye. Ha nem pótoljuk a kellő mennyiségű vizet, felborulhat a szervezet elektrolit egyensúlya és akár a keringése is összeomolhat. Ezért létfontosságú, hogy ellenőrizzük, mennyire súlyos a helyzet.

Erre szerencsére létezik egy egyszerű módszer: felemeljük a kutya ajkát (népszerűbb nevén leffentyű) és megnézzük, milyen színű a fogínye. Ha minden rendben van, rózsás-pirosnak, sötéten pigmentált fajták esetében pedig élénk színűnek kell lennie. Az egyik ujjunkkal finoman nyomjuk be a felső ajak nyálkahártyáját és figyeljük meg, milyen gyorsan rugózik vissza. Ha szinte azonnal eltűnik az ujjunk okozta mélyedés, minden rendben van, de ha csak lassan, akkor ideje felkeresni az állatorvost.

A megfelelő keringés ellenőrzésére húzzuk le a kutya alsó szemhéját és nézzük meg a kötőhártyát. Optimális esetben az erekkel dúsan befont szövetnek élénk pirosnak, szinte vérszínűnek kell lennie. Ha halovány, akkor szintén irány az állatorvos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr385759786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása