Kutyaeledel vásárlásakor mindig érdemes ellenőrizni a címkén az összetételt, hogy biztosak lehessünk abban, minőséget kapunk-e a pénzükért. A gyártók azonban nem mindig könnyítik meg az életünket, ezért most áttekintjük a címkeolvasás legfontosabb trükkjeit.

Először is fontos tudni, hogy a gyártók nem hazudnak a címkék összeállításakor, de a megnevezések megválasztása és elhelyezése megnehezítheti a tájékozódást.

Fontos szabály, hogy az összetevők felsorolása egyben mennyiségi sorrendet is jelent. Vagyis egy minőségi kutyaeledelnél a húsnak az első két-három összetevő között kell szerepelnie.

Ha egy terméken olyan megfogalmazás szerepel, mint „hús és állati melléktermék”, vagy „gabonafélék”, az jó eséllyel azt jelenti, hogy számukra előnyösebb ezt írni, mint konkrétan feltüntetni, hogy mennyi és milyen hús, illetve gabona található az eledelben. Ha ilyen megfogalmazást látunk, érdemes elgondolkodni azon, ne maradjon-e a polcon a termék.

Most pedig lássuk azokat a módszereket, amelyek félrevezethetnek minket az összetétel elemzésében.

A gabonafélék szétválasztása

Mivel az összetevőket  mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell feltünteni, javítani lehet a termék imázsát azzal, ha az összetevőket kisebb egységekre bontják. Például: „kukorica liszt 6 százalék...kukorica 3 százalék... kukorica glutén 2 százalék”.  Ehelyett szerepelhetne egyszerűen az is, hogy „kukorica 11 százalék”, de a fenti módszerrel csak a gyors számolásra hajlandó vásárló látja át azonnal, mekkora is a tényleges kukoricatartalom.

Friss hús a szárazeledelekben

A szárazeledekben használt hús lehet friss vagy szárított, utóbbit általában húslisztnek hívják.  Ahhoz, hogy a tényleges hústartalmat ki tudjuk számolni, le kell vonnunk a friss hús víztartalmát, ami elérheti a teljes mennyiség kétharmadát, miközben a húsliszt víztartalma mindössze 5 százalék. Ez azt jelenti, hogy ha az eledel 20 százaléka friss hús, akkor a tényleges hústartalom mindössze 7 százalék körül mozog.

Teljes húsmennyiség

Sajnos egyre gyakrabban tűnik fel ez a kifejezés a  csomagolásokon a részletes összetétel helyett, valahogy így: „Teljes csirke tartalom 27 százalék, összetevők: , csirkehús liszt, csirke olaj,  csirke melléktermék”.  A felsorolásból nem derül ki, mennyi hússal és mennyi olajjal számolhatunk. Ha van rá lehetőség, keressük az olyan eledeleket, amelyeken így tüntetik fel az összetevőket: „csirkehús liszt 20 százalék, csirke olaj 5 százalék, csirke melléktermék 2 százalék”.  Így rögtön tudhatjuk, mennyi értékes hússal és mennyi melléktermékkel számolhatunk, a melléktermékek felhasználásáról részletes leírás itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr545771886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása