A rókák veszettség elleni oltása miatt több településen és budapesti kerületben ebzárlatot rendeltek el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai a rókák számára vonzó csalétkekben juttatják célba az oltóanyagot, ebben az időszakban csak pórázzal és szájkosárral lehet a kutyákat az érintett területeken sétáltatni. A vakcinát repülőről szórják ki, a 4 cm átmérőjű, 1,5 centi magas csalik ugyan veszélytelenek emberre, állatra egyaránt, de nem szabad hozzájuk nyúlni. 

Budapesten a XVII. és XV. kerületben rendeltek el eddig ebzárlatot, a Rákoshegy és a Liszt Ferenc repülőtér mögötti mező körzetében április 18-ig, a XV. kerületben április 10-ig tart a zárlat. A Pest megyei érintett települések listáját és az időpontokat megtaláljátok ittA további települések listája megtalálható itt.

Az intézkedés ideje alatt a kutyákat biztonságosan elzártan kell tartani és csak pórázzal, szájkosárral szabad sétáltatni. Az érintett településekről  kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A korlátozás alól mentesülnek (feltéve, hogy veszettség ellen oltva vannak):

  • A vadászkutyák
  • A fegyveres erők és fegyveres testületek ebei
  • A katasztrófa-mentő kutyák,
  • A segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek "rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére"

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy hivatalos oldalon információt egyelőre nem találtam, a NÉBIH oldalán csak 2013-as rókaoltásos hírek vannak, pedig elvileg ők végzik az oltást. Az egyik önkormányzat weboldalán pdf-ben találtam egy hivatalos értesítést a láblécben kormanyhivatal.hu hivatkozással, de ott is csak a Heves megyére vonatkozó tilalomról írnak, meg a tavalyi oltásról.

Aki érintett lehet (mert zöldközelben lakik), annak szerintem érdemes figyelnie az önkormányzata weboldalát, illetve a hirdetőtáblákat a futtatókon.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr327323144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása