Miután beszámoltunk az MTA-ELTA Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának legfrissebb tudományos eredményeiről, itt az ideje, hogy bemutassuk a csapat munkáját, és azt, hogyan jelentkezhetsz a kutyáddal az aktuális tesztekre, ha érdekel az etológia és szívesen segítenéd őket a kutatásban.

Az Etológia Tanszék Családi Kutya Programja 1994-ben indult, Csányi Vilmos akadémikus professzor irányításával. A csoport célja, hogy megértse, hogyan gondolkodnak és viselkednek a kutyák és ezáltal közelebb kerüljön az emberi evolúció megismeréséhez is . A modern, etológiai megközelítésű kutyakutatás elsősorban ennek a szakmai műhelynek köszönhetően került be a tudományos köztudatba és a csoport szinte havonta publikál áttörésnek számító tudományos eredményeket, amikről a blogunk is igyekszik mindig beszámolni.

http://barkbargains.com/wp-content/uploads/2013/06/Correcting-Your-Dogs-Behavior.jpg

Az etológia a természetben előforduló viselkedés tanulmányozásával foglalkozó biológiai megalapozottságú tudomány. Az etológusok célja, hogy egy viselkedési forma közvetlen és közvetett okait felderítsék. Ha a tudós feltette a viselkedésre vonatkozó kérdést, akkor kidolgozza a magyarázat megtalálásához szükséges módszertant. A kutatócsoport jellemzően tizenöt-húsz kutya-gazda párost von be egy-egy kísérletbe, akiket ugyanabban a kísérleti helyetben figyel meg. A jellemzően videófelvétellel dokumentált tesztet ezután a viselkedés szempontjából értelmezik: mikor mit csinált a kutya, és meddig. Statisztikai módszerekkel szűrik ki a véletlenszerű viselkedésformákat és vonják le a következtetéseket.

Akinek kedve van ilyen kísérletekben részt venni, az elolvashatja az aktuális tesztek ismertetőit a csoport weboldalán, ahol egy rövid kérdőív kitöltését követően jelentkezhet a kísérletekre. Sőt, akár otthon is kísérletezhetünk a kutyával, mivel a kutatócsoport a „Csináld magad!” menüpontban a gazdák által is kivitelezhető kísérleteket is ismertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr515829946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása