Az ausztráliai Middle Islanden Maremma-abruzzói juhászkutyák segítségével védik meg a kis pingvineket a szigetre korábban behurcolt ragadozóktól, például a macskáktól. 

Middle Island egy picike sziget Ausztrália partjairól délre. Ezt az elszigetelt élővilágot szokás szerint az emberi ostobaság tette szinte teljesen tönkre, most viszont a kutyák segíthetnek megvédeni. Itt él a világ legkisebb pingvin faja, amelyet az evolúció - érthető módon - nem készített fel a macskák, nyestek és hasonló ragadozók elleni menekülésre, hiszen ezek az állatok nem honosak itt.

A kilencvenes évekre a hordaléklerakódás hatására az addig elszigetelt, lakatlan sziget megközelíthetővé vált a partról, és megérkeztek a rókák, a macskák, és más ragadozók, amelyeket egyébként az európai telepesek hoztak magukkal Ausztráliába a XVIII. században, és amelyek már eddig is számtalan őshonos ausztráliai faj kihalását okozták. A pingvinek száma a korábbi nyolcszázról 2005-re tíz alá esett, de a hatóságok így is 2006-ig vártak, mire elfogadták a Swampy Marsh becenévre hallgató helyi farmer javaslatát arról, hogy kutyákkal óvják meg a madarakat.

 

A baromfi tenyésztéssel foglalkozó Marsh akkor jött rá a megoldásra, amikor megértette, hogy a szomszédban lakó kutya a rókákra ugat hajnali háromkor. A számtalan éjszakát puskával a kézben, virrasztva, és a csirkéire vigyázva töltő Marsh úgy gondolta, a kutyák talán el is tudnák üldözni a ragadozókat, feleslegessé téve ezzel az ő éjjeli őrjáratát.

Ő hozta az első Maremma juhászkutyát a szigetre, ezek a nagytermetű juhászok a nyáj védelmére specializálódtak és úgy tenyésztették őket, hogy napokig is képesek legyenek egyedül vigyázni az állatokra. Önállóságuk mellett ebben segíti őket az is, hogy - a legtöbb kutyafajtával ellentétben - nem fogyasztják el azonnal az összes, nekik hagyott ételt, hanem szükség szerint beosztják.

Ben hamarosan bebizonyította, hogy különösebb tréning nélkül is tudja, mi a dolga; elzavart a kertből egy rókát. Marsh megtanította a kutyájának, hogy a pingvinek jellegzetes szagát a védelemre szoruló nyájjal azonosítsák, a terv pedig olyan sikeres, hogy az elmúlt években Oddball, Eudy és Tula is csatlakozott a juhászkutya csapathoz. A most nyolc éves kutyusuk hamarosan nyugdíjba mennek, de a pingvinek védelmét szervező helyi csoportok több mint 18 ezer dollárnyi adományt gyűjtöttek azért, hogy a Maremma juhászkutya program folytatódhasson. 

bandikut.jpg

A projekt olyan sikeres, hogy Ausztrália más régióban is elkezdték a juhászkutyák tréningezését a veszélyeztetett fajok védelmében. Maremmai juhászok segíthetik a 2002 óta valószínűleg csak fogságban élő sávos bandikut (tényleg így hívják) visszatérését is. Victoria állam zoológusai már többször megpróbálták újra elterjeszteni a vadonban ezt a cuki erszényest, eddig sikertelenül. A csapat most a Middle Island-i sikereken felbuzdulva kutyákat is bevet az ügy érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr678067712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása