Mintegy 11 ezer évvel ezelőtt az elődeink felneveltek egy beltenyészetből származó kutyát, aki azután szaporodott és ezzel továbbörökítette a rákot, amely a mai napig szedi áldozatait a kutyák körében.

A tudósok jelenleg csak két olyan rákot ismernek, amely továbbadható az utódoknak: az egyik a tasmán ördögöket veszélyeztető betegség, a másik a kutyákat veszélyeztető CTVT. A Cambridge-i Egyetem munkatársai feltérképezték a CTVT genomját, hogy kiderítsék, mikor alakulhatott ki a betegség.

Kutyasétáltatás - Bhimbetka barlangok, India, őskőkorszak

A CTVT mintegy két millió mutációt tartalmaz, ami rendkívüli a más ráktípusok esetében mért átlag ezer-ötezer mutációt tekintve. A tudósokat éppen ez a mutációs sorozat segítette a kutatásban, ezek közül bizonyos eltérések ugyanis szabályos időközönként jelennek meg, vagyis a számuk a betegség létrejötte óta eltelt idő mérésére is alkalmas.

Eszerint a CTVT mintegy 11 ezer éve alakulhatott ki. Hogy milyen kutyában jelent meg először ez a potenciálisan életveszélyes rák, nem tudni, de az biztos, hogy az állat belterjes tenyészetből származott. Mivel ez a rákfajta nem minden esetben halálos, a kutya továbbadta azt a saját közösségében. Világszerte csak az elmúlt ötszáz évben terjedt el a betegség, a tudósok szerint a kutyákkal utazó felfedezők közreműködésével. Sir Mike Stratton, a tanulmány vezető szerzője a Discovery Newsnak elmondta: a CTVT kutatása segíthet megérteni, hogyan válhat továbbörökíthetővé egy-egy rákfajta, így felkészülhetnek arra az esetre, ha az emberek körében is hasonló jelenség zajlik le. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr95779360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása