Úgy látom, érdemes pár szóban megtárgyalni, pontosan mit nevezünk állati mellékterméknek, mert egyesek talán azt gondolják, ez valami fantázianév, amit úgy használunk, ahogy akarjuk.

Kezdetnek a kommentek kapcsán szögezzük le: a bél nem állati melléktermék, hanem belsőség, de persze csak megfelelő tisztítás/ártalmatlanítás után használható fel takarmányozásra.

Lássuk a hivatalos leírást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tolmácsolásában:

„Az állati melléktermékek olyan állati eredetű termékek, amelyeket nem szánnak emberi fogyasztásra. Ezek az anyagok kockázatot jelentenek az emberi és az állati egészségre, amennyiben azokat nem kezelik, vagy használják fel biztonságos módon.

Nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre példák az állattartó telepeken elhullott gazdasági haszonállatok tetemei, kedvtelésből tartott állatok tetemei, de ide tartoznak az olyan húsok, halak, tej és tojás, illetve ezek termékei is, melyeket különböző okok miatt nem szánnak emberi fogyasztásra. Más példák az állati melléktermékekre a bőrök és irhák, a gyapjú, a csontok, szarvak és paták.”

A szabályozás részletezi a melléktermékek típusait és azt, hogy ezeket hogyan és milyen formában lehet felhasználni. Szigorő előírások betartása mellett bizonyos állati melléktermékekből készíthető „kedvtelésből tartott állat eledel”, illetve „kennelekben tartott kutyák takarmányozására” szánt eledel is.

Aki szeretne elmerülni a témában, itt tájékozódhat

Összeségében tehát az állati melléktermékek kutyaeledelként történő feldolgozása –amennyiben betartják a szabályokat a gyártás során – teljesen szabályos és nem jelent veszélyt az állat egészségére. De nem véletlenül nevezzük ezeket mellékterméknek, azt hiszem, nem kell kifejtenem, hogy táplálkozási érték szempontjából mi a különbség ezek és az értékes húsok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr585635187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása