Nem hamburgerre vagy sültkrumplira gondolok, hanem olyan, mesterségesen ízesített konzervekre, amik a legtöbb hiper- és szupermarketben kaphatóak.

fastfood.jpg

„Ha a kutya megeszi, jónak kell lennie” – elsőre elfogadhatónak tűnik ez a megközelítés a gazdák részéről, de ha belegondolunk, nem egészen igaz. Ez pontosan olyan, mintha azt mondanád: a gyerekem szívesen eszi a gyorséttermi ételeket meg a nyalókát, úgyhogy azok biztosan jók is. Sajnos a legtöbb rossz minőségű könzerv kutyaeledelben a hasznos hozzávalókat, elsősorban a húst ízesítőkkel és időnként cukorral pótolják. Az átlagos, szupermarket minőségű konzer eledel hústartalma ritkán éri el a tíz százalékot, de sokszor még az ötöt is csak alig érinti.

Az eledel nagy részét állati melléktermékek és gabonaszármazékok adják, amelyeket állományjavítókkal és ízfokozókkal javítanak fel. Sok kutya örömmel elfogyasztja, mint ahogy a gyerek is megeszi a mesterséges kajákat. Az, hogy a kutya ilyesmin is eléldegél, nem sokat bizonyít, hiszen a kóbor kutyák például a szemétből csemegéznek és valahogy fenntartják magukat, mégsem mondanád, hogy jóltápláltak.

Tudni kell, hogy ezeknek az eledeleknek alacsony a tápértéke és hasmenést, szőrhullást, az immunrendszer legyengülését okozhatják. Persze időnként nyugodtan adhatunk neki ilyen konzervet, de elsősorban ízesítőként és nem fő eledelként.  

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr965632726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2013.11.15. 07:59:07

Ha nincs otthon rendes kaja nekik, akkor éhező napot tartunk. Az amúgy is esedékes hetente egyszer legalább. Tápokat semmiképp sem kapnak. Csak olyanból adok nekik kaját amit emberi fogyasztásra szántak. Nem fogom mérgezni a kutyáimat azzal a mindenféle szarral amit a tápokba beletesznek.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 08:03:04

"Az eledel nagy részét állati melléktermékek"

Áruld már el, hogy mik azok az állati melléktermékek...

Csont? A kutya szereti a csontot.
Bél? A kutya szereti a belet.

Szóval????????

mixtura.pectoralis 2013.11.15. 09:03:34

Félreértés ne essék véletlenül se azt szeretném mondani, hogy a hiperekben kapható olcsó konzervek jók. De nem azért eszik meg szerintem mert agyon van ízesítve, meg cukrozva. Tudtommal a kutyák nem nagyon éreznek ízeket. Ha valami megfelelően szagos, azt megpróbálják megenni, a miénk konkrétan még akkor is ha nem (a kertből mindent felporszívózik, ennyit arról, hogy csak minőségi kaját adunk a kutyánknak). A csontoktól óvnak az orvosok, és nem azért mert a szilánkok a bélrendszerben károkat okoznának, hanem a fogaknak nem tesz jót. Kutya fogászatra specializált orvos szerint a kutya fogazata nem csontrágásra van kitalálva (az inkább a hiéna), elmondása szerint rengeteg hosszában repedt foggal találkoznak mostanában (nagyméretű füstölt csont, ugye megint csak a szag). Már amelyik kutya eljut hozzájuk, mert szerinte átlagos állatorvos nem gondol arra, hogy a kutya problémáját a fogazata okozza, pedig becslése szerint ez akár az esetek 60 %-a is lehet. Átnézve egy másik cikkre, az olyan játékoktól is óvnak, amik azáltal, hogy a föld, homok feltapad rá, rettentően koptatják a kutya fogait, illetve olyan helyen kell csak megengedni a játékot ahol ez nem történhet meg. Visszatérve az etetésre az sem jó, ha csak olyat adsz neki amit te is megennél. Mi főzünk is, nagyjából ludaskása féleséget általában pulykával, rizzsel, zöldségekkel, minden ízesítés nélkül (két pofára zabálják) és jó minőségű száraz tápot is (Hills Professional Puppy), mert rágniuk is kell és néha bűnözünk, kapnak csontot, mert azért még ölni is tudnának. Mostanában egyébként kezd elterjedni a vadhússal (nincs benne semmi oda nem való) és/vagy nyersen etetés a nagyon hívők között, mi még nem tartunk itt.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 09:50:08

@mixtura.pectoralis:
"Kutya fogászatra specializált orvos szerint a kutya fogazata nem csontrágásra van kitalálva"

Ez egy baromság.
Ugyanolyan idióta szöveg, mint hogy az ember nem tejivásra van kitalálva, meg nem sülthúsevésre.
De arra se, hogy kutyafogász legyen és ökörségeket beszéljen!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 09:57:25

@mixtura.pectoralis:
"Már amelyik kutya eljut hozzájuk, mert szerinte átlagos állatorvos nem gondol arra, hogy a kutya problémáját a fogazata okozza, pedig becslése szerint ez akár az esetek 60 %-a is lehet."

Szóval pofátlanul reklámozza a saját szakmáját.

mixtura.pectoralis 2013.11.15. 10:03:05

@Hoppácska
Én a tejről, meg a sült húsról nem mondtam semmit, egyébként mindkettőt imádom, a tejtermékeket annak ellenére is, hogy mostanában nem igazán tudom megemészteni. Mint írtam a kutya és a csont témához én nem értek, csak annyit tudok amit az orvostól meg az oktatótól halottam, de a véleményed alapján, Te valószínűleg állatorvos lehetsz.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 10:07:25

@mixtura.pectoralis:
"Én a tejről, meg a sült húsról nem mondtam semmit"

Én sem mondtam ezt, pusztán leszögeztem, hogy az általad beidézett kutyafogászi mondat éppen akkora hülyeség, mint az olyan (gyakran sulykolt) szövegek, hogy az ember nem tejivásra és sülthúsevésre van kitalálva.

mixtura.pectoralis 2013.11.15. 10:14:10

@Hoppácska:
Ezt értem. Arra szerettem volna rámutatni, hogy mivel azokkal én sem értek egyet, nálam ez a negatív összehasonlítás nem áll meg. Tehát mi alapján alakult ki ez a határozott vélemény nálad a kutya és csont viszonyáról?

SarahConnor 2013.11.15. 10:18:30

Volt egy cicám, aki négyévesen májelégtelenségben pusztult el. Mi is sejtettük, és a doki is megerősítette, hogy ebben nagyon nagy szerepe lehetett annak, hogy sok-sok konzervkaját kapott. Nem nagyon evett meg mást, mi meg ráhagytuk - végzetes hiba volt sajnos.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 10:21:58

@mixtura.pectoralis:
"Ezt értem. Arra szerettem volna rámutatni, hogy mivel azokkal én sem értek egyet, nálam ez a negatív összehasonlítás nem áll meg."

Nem is téged szidtalak, hanem azt a kutyafogászt.

"Tehát mi alapján alakult ki ez a határozott vélemény nálad a kutya és csont viszonyáról?"

Amióta a kutya létezik, kb. 10000 éve, azóta eszik csontot az ember környezetében.

Ha ezalatt farkasból pincsikutya tudott lenni, vagy éppen kialakulhatott a buldog totálisan más fogazata, akkor talán hozzászokhatott a Canis lupus familiaris a csontevéshez is.

Ha egyáltalán feltételezzük, hogy az ős, a farkas sosem rágott csontot.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 10:23:01

@Lenina Huxley:
"Volt egy cicám, aki négyévesen májelégtelenségben pusztult el. Mi is sejtettük, és a doki is megerősítette, hogy ebben nagyon nagy szerepe lehetett annak, hogy sok-sok konzervkaját kapott. Nem nagyon evett meg mást, mi meg ráhagytuk - végzetes hiba volt sajnos."

Igen, és a gyerekeidnek se adj állandóan hamburgert.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 10:32:10

@Ozipuli:
Köszi.
Te írod ott: "Összeségében tehát az állati melléktermékek kutyaeledelként történő feldolgozása –amennyiben betartják a szabályokat a gyártás során – teljesen szabályos és nem jelent veszélyt az állat egészségére."

mixtura.pectoralis 2013.11.15. 10:40:05

@Hoppácska:
Nem az evolúciót vonom kétségbe, sőt pont ennek köszönhető. Mint ahogy az ember sincs rákényszerítve, hogy olyasmit és úgy egyen, ahogy az ősember tette (kivéve a Paleo őrültek táborát, ahová sajnos a lányom is tartozik), úgy a háziasított farkas sem, tehát elég nagy valószínűséggel, ennek megfelelően átalakult a fogazata. Nem hiába hozta fel a doki példának a hiénát, az tudtommal nincs háziasítva.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 10:41:14

@mixtura.pectoralis:
Nem értem, akkor most egyetértesz a kutyafogásszal vagy nem?

Rastafan 2013.11.15. 11:00:26

@Hoppácska: Lehet, hogy nem fogalmazok világosan? Baromi egyszerű a dolog: nem kell szeméttel etetni a kutyát. Nem fog meghalni tőle, csak lehet, hogy feleannyi ideig él.

A bejegyzés arról szól, hogy az EU-ban léteznek szigorú szabályok a melléktermékek szabályos feldolgozására. Ha valaki ezt követi, nem fogja megmérgezni a kutyát, amelyik ilyen tápot fogyaszt. Persze nem véletlen, hogy haszonállatok esetében a felhasználhatóság még erősebben korlátozott. Ha nem lenne világos: a haszonállatokat megesszük...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 11:10:40

@Ozipuli:
"Lehet, hogy nem fogalmazok világosan? Baromi egyszerű a dolog: nem kell szeméttel etetni a kutyát."

Ja szóval akkor jól sejtettem, számodra a melléktermék=szemét.

Ez is egy vélemény. Mások szerint pl. a tej valójában méreg, megint mások szerint meg sosem járt ember a Holdon...
Egyes kutyafogászok szerint a kutyának nem való a húsevés, egyes kutyapicológusok szerint meg a kutya nem való sem házőrzésre, sem vadászatra, csakis ölebkedésre.

mixtura.pectoralis 2013.11.15. 11:28:27

@Hoppácska:
Egyértelmű, a háziasított kutya evolúció miatt megváltozott fogazata nem alkalmas csontevésre.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.11.15. 12:26:45

@mixtura.pectoralis:
Tehát amióta a kutya az ember társa lett és sokkal többet eszik csontot, mint a háziasítás előtt (!) ezért a fogazata MÁR nem alkalmas csontevésre.

Rastafan 2013.11.15. 12:26:54

@Hoppácska: Hogyne, és vannak olyanok is, akik szerint Magyarországon van a Föld szív csakrája és még hosszan sorolhatnánk...de hogy jön mindez ide?

Szerintem ha a melléktermékként felsorolt alkatrészeket te nem tartod szemétbe valónak, akkor én csak annyit mondhatok: jó étvágyat hozzá!

röhögő 2013.11.20. 02:34:23

@mixtura.pectoralis: @Hoppácska: Csak egy szóra. A kutyám - vizsla - 9 éves. Néhány napja volt az állatorvosnál vizsgálaton. A doki megnézte a fogait és elismerően bólintott, milyen szépek. A kutya minden héten kap csontot. Egy héten egy nap éhező nap, egyen kap egy nagy keresztcsontot. Én ennyit tudok a vitához hozzátenni.
süti beállítások módosítása