Két vesszőparipám, a fogyasztóvédelem és az állatartás találkozott nemrég egy konzerv vásárlás alkalmával, amikor ismét bebizonyosodott, hogy érdemes rászánni az időt az összetétel elolvasására az termékek hátoldalán.

konzerv1.jpg"Negyven százalék friss hússal" - olvasható az inkriminált konzerv elülső oldalán. Nehezen félreérthető kijelentés, a vásárló arra következtet, hogy a termék csaknem felét friss hús alkotja. Ha viszont megnézzük az összetételt a hátoldalon, ezt látjuk: "hús és állati melléktermékek (4 százalék csirke), gabona, ásványi anyagok. Megtaláljuk még a leírásban a beltartalmi értékeket (nyersfehérje, nyers zsír, stb.) és a hozzáadott anyagokat, például a vitaminokat.

Mit tudunk meg a leírásból? Egyrészt azt, hogy a hús és az állati melléktermékek teszik ki az eledel nagy részét, mert ez szerepel az első helyen. Hogy ez pontosan hány százalékot jelent, az viszont nem derül ki.

Azt is láthatjuk, hogy az azonosított hús (csirke) aránya 4 százalék, a többi vélhetően állati melléktermék.

Kiderül még, hogy a gyártó D3 vitamint adott a keverékhez. Amennyiben "friss hús" alatt hús és állati melléktermékek kombinációját értjük, akkor lehet, hogy igaz a címkén szereplő 40 százalék, de szerintem joggal mondhatjuk, hogy "friss hús" kifejezés alatt a legtöbb fogyasztó nem mellékterméket ért.

Ha van tanulság, akkor az az, hogy mindig érdemes átnézni az összetételt, illetve, hogy ha egy konzerv ára gyanúsan alacsony, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy az összetételben is találunk kivetnivalót.konzerv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr907215773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.25. 14:53:13

A meg nem nevezett hús egyébként főleg ló.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.25. 15:16:04

"ha egy konzerv ára gyanúsan alacsony, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy az összetételben is találunk kivetnivalót."

Nem biztos.

Az agyonreklámozott, túlárazott szarokat ugyanazok a cégek gyártják, ugyanazzal az összetétellel, mint a nagy üzletláncok sajátmárkásait, amik az agyonreklámozott szarokhoz képest sokkal olcsóbbak, a prémium kategóriás tápokhoz képest meg brutálisan olcsóbbak.

Kutyám nincs, de az egyik macskám ételallergiás, a konzervek valamelyik növényi összetevőjére, nem a "szokásos" csirkefehérjére, amit jelölés nélkül is minden szarba beletolnak.

Szerencsére az egyik gyártó olcsó, sajátmárkás bolti tápját megeheti anélkül, hogy másnapra szértágná magán a bundáját, míg a drágább tápoktól sorban szétvakarta magát.

Mióta kizárásos alapon véletlenül megtaláltam a nekünk jó tápot, ami véletlenül nem is horror drága, azóta a doboz alját nézem, a gyártó üzem kódját, nem azt, hogy mi a neve a tápnak, és mennyire pofátlanul drága.

2015.02.25. 18:47:28

"Neveljünk kutyát"

Gyereket nevelj, ne kutyát. Milyen emberek vagytok ti?

Lángharcos 2015.02.25. 19:37:36

@Jules Verne: Tetszik vagy nem tetszik, mind a gyerek, mind a kutya nevelendő.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.25. 19:57:30

@Jules Verne: Ja hogy is képzeli, hogy nme szül négy gyereket meg három kereket. Kifogja így fizetni a nyugdíjakat majd... senki.

Rastafan 2015.02.26. 12:23:50

@Jules Verne: Nyugodtan elhúzhatsz a vérbe, ha nem tetszik, kommentelgess valami gyereknevelő blogon.
süti beállítások módosítása