Minden tavasszal eljön a pillanat, amikor a kutya bundája elég koszos és elég szagos ahhoz, hogy betegyük a kádba. Mostanra optimalizáltuk a fürdetést, így:

Oz nem egy bunda minőségre tenyésztett kutyi, hanem egy vidéki puli, vagyis az ő bundája szerintem körülbelül fele olyan sűrű, mint egy pedigrés példánynak, a megszárítása így is sok türelmet igényel. Szóval pulifürdetéshez célszerű egy (szinte) garantáltan napsütéses napot választani, mert a bunda gyors és szagtalan száradásának ez az alapfeltétele. Szerencsére mi kifogtunk egy ilyen napot akkor, amikor végre véget ért a tavaszi tüzelés és az azt követő álterhesség, így semmi akadálya nem volt a fürdetésnek.

A fürdetés a teljes szárítással együtt több órás és legalább két emberes mutatvány. A segítő kezeken kívül kell még:

  • egy lavór
  • egy állványként használható tárgy, amit a kádba teszünk a lavór alá, hogy ne kelljen mélyre hajolni fürdetéskor
  • legalább négy nagyméretű frottír törülköző
  • babasampon
  • erős hajszárító
  • ventillátor

Opcionálisan

  • olivaolaj
  • jutalomfalat

A fürdetés pedig a következőképpen történik: a házi állványra állított lavórt félig megtöltjük kézmeleg, samponos vízzel. Óvatosan beleállítjuk a kutyit, és elkezdjük csutakolni a lavórban lévő vízzel. Először a hátulját, utána a lábát. Ha már jó koszos a víz, kiöntjük a lavórból a vízet és újratöltjük, a zuhanyfejjel lentről felfelé finoman locsolva a bundát, hogy fokozatosan átnedvesedjen.

oz2_1.jpg

Ha nincs pánik, akkor végül a hátát is bevizezzük és a már teljesen átázott bundára higítatlan samponnal is rámegyünk. A babasampon lassan és enyhén habzik, ami praktikus, így kisebb az esély, hogy szembe fröccsen, mivel minimálisan illatosított, nem ingereli túlzottan az kutyaorrot és bőrt, ráadásul maradéktalanul kiöblíthető. 

Miután vagy öt lavór vizet leöntöttünk a kutyáról, elkezdjük az öblítést..A bundát semmi esetre sem dörzsöljük, a tincseket mérettől függően kettesével-négyesével összefogva fentről lefelé nyomkodjuk ki, mintha egy rojtos gyapjú pulóver lenne.

A szárításban nincs semmi érdekes, a vizet nyomkodva itatjuk fel a szőrköpenyről, dörzsölés ilyenkor pláne tilos, de nem is praktikus, mert a raszták ezzel a kinyomós módszerrel adják le legkönnyebben a nedvességet. A hajszárítós részhez asztalra tesszük a kutyát, és felkészülünk egy legalább másfél órás melóra, közben jutifalattal kompenzálva... Én ventilátort is használok, mert így sokkal hatékonyabb a szárítás (mindkét oldalról éri a szőrt a levegő), ráadásul a kutyának sincs ellenére, mert egyébként utálja, ahogy a hajszárító melegíti.

Most jön a trükk

amikor a szőr már olyan, mint a törülközőszáraz haj, akkor egy kis tálkába kiöntök kb. fél deci olivaolajat, aztán előbb a tenyeremen oszlatom el, majd végigsimogatom vele a kutyát, kicsit összepréselve a bunda szalagjait. A szőr pillanatok alatt beszívja az olajat, a további szárítás után az így kezelt tincsek fényesebbek és szebbek, mintha csak natúrban szárítanánk. Nézzétek csak:

oz3_1.jpg

Amikor a bunda többé-kevésbé száraznak tűnik, elmegyünk sétálni egyet valami tiszta, füves helyre, hadd fejezze be a munkát a nap és ezzel kész is az illatos, tiszta puli. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr747367460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.14. 18:38:57

A ventilátort egy l-el kell írni.
süti beállítások módosítása