Ahogy melegszik az idő, egyre többször kell poros környezetben szaladgálni a kutyával, ami meglátszik a bundáján is. Egy pulit nem tanácsos túl gyakran fürdetni, szerencsére találtunk megoldást arra, hogyan tehetjük mégis „lakás kompatibilissé” az állatot két fürdetés között.

A puli bunda ápolásának egyik kulcsa a nedvesség: a tincseket akkor tudjuk a legszebben szétválasztani, a szálakat lezárni, ha ráspriccelünk egy kis vizet. A pára nagyon jól kondicionálja a szőrköntöst, ezért duplán hatékony a nedves törlőkendővel való áttörlés. Séta után érzékeny bőrre kifejlesztett babatörlőkendővel először a talpát töröljök át, ügyelve, hogy a lábujjak közül is kiszedjük az oda esetlegesen beszorult apró kavicsokat, kéregdarabkákat, stb.

Ezután alulról felfelé átdörzsölgetjük a teljes bundát kicsi, felfelé húzó mozdulatokkal. A dolog nyitja az, hogy nem a bunda felszínét kell simogatni, hanem a tincseket megemelve, az alsó részükön végigmenni a kendővel. Így a szőrszálak közé lerakodott por jelentős részétől megszabadulhatunk anélkül, hogy eláztatnánk a kutyát vagy órákat töltenénk az ápolással.

Természetesen ez a módszer nem helyettesíti a fürdést, de ha naponta alkalmazzuk, szinten tudjuk tartani a bundát annyira, hogy két fürdetés között is szép és illatos legyen. Csak arra érdemes ügyelni, hogy minimálisan illatosított, szenzitív kendőt válasszunk, hogy ne irritáljuk a kutya érzékeny bőrét. Különösen azért fontos ez, mert a kendőt a szemek, vagy a hátsó letörlésére is bevethetjük, ezeken a területeken pedig még fontosabb az irritáció kockázatának a lecsökkentése. Ez nem jelenti azt, hogy a legmenőbb kendőt érdemes használni, mi diszkontláncnál szoktuk hetvenesével vásárolni a babakendőt két-háromszáz forintért, és remekül beválik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr136094193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása