Dallas Seavey másodszor nyerte meg a világ legnehezebb kutyaszán versenyét és ráadásul idejével a 2011-ben felállított rekordot is megdöntötte.

Seavey nyolc nap, tizenhárom óra, négy perc és tizenhárom másodperc alatt tette meg kutyáival az 1 600 kilométeres távot Alaszkában, és saját bevallása szerint nem is hajrázott különösebben. „Nem siettettem a kutyákat, azt mondtam nekik, szép munka volt, menjünk haza” – fogalmazott a BBC-nek a versenyző, aki a harmadik helyet célozta meg, mégis rekordot döntve győzött és ezzel másodszorra szerezte meg az első helyet az Iditarodon.

Seavey a dicsőség mellett 50 ezer dollárral és egy új teherautóval lett gazdagabb, miután 2012-ben minden idők legfiatalabb versenyzőjeként nyerte meg először az Iditarodot. 

Az Iditarod a világ legkeményebb szánhúzó versenye. A versenyzők maximum tizenhat kutyával indulhatnak az Anchorage és Nome közötti távon, ahol gyakoriak a hóviharok, a hőérzet pedig a metsző szélben akár -70 fok is lehet.

Az Iditarod ösvényt a tizenkilencedik században rendszeresen használták az eszkimók, de az útvonal az 1880-as évek és 1920 között volt a legnépszerűbb, amikor szén- és aranybányászok közlekedtek rajta. A területen a fő közlekedési eszköz a hajó volt, de október és június között a fagyok miatt a szán adta az egyetlen lehetőséget az élelmiszer- és gyógyszerszállításra. A szánhúzás a hatvanas években került veszélybe, amikor a hómobilok kiszorították a kutyákat ebből a szakmából, a hetvenes évektől viszont fokozatosan Alaszka nemzeti sportjává vált, az Iditarod versenyzői sztároknak számítanak az országban.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr425856108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása