Fészket épít, ide-oda hurcolja a játékait, amiket megpróbál védeni tőlünk. Az álvemhesség viszonylag gyakran előfordul, és nem igazán orvosolható gyógyszeres kezeléssel.

Pontosabban: léteznek gyógyszeres kezelések, de ezek drágák és veszélyesek is , így marad a türelem és az alternatív módszerek. Amikor a kutya elkezdi agresszívan védeni tőlünk a játékait, komoly dilemmát okoz, hogy mennyire bánjunk vele kemény kézzel. Egyrészt nem engedhető meg, hogy ránk morogjon, másrészt viszont az álvemhesség olyan hormonális változásokat okoz, amikről nem tehet a kutya, ezért szankcionálni teljesen fölösleges.

Őpuliságával kapcsolatban az a tapasztalat, hogy a türelem és a figyelemelterelés segít. Ha rájön a bolondóra, legjobb otthagyni, maximum nyugodt hangon közölni vele, hogy fölöslegesen csinálja a műsort. Ilyenkor általában bűnbánó pillantásokat vet ránk és hozzánk bújik. Az első pár nap kellemetlenségeit a hétvégén egy kis szigeti szaladgálással kompenzáltuk, egyértelmű, hogy a szabad levegő, a mozgás és a játék sokat javít az állapotán. Amikor nagyon kezd belecsavarodni egy-egy tevékenységbe, például percekig kapirgál fészket magának a párnáján, igyekszünk elhívni onnan egy játékkal , beszélünk hozzá, futkossunk vele, ilyesmi.

Úgyhogy az álvemhes kutyák gazdáinak csak azt tudom javasolni, hogy legyenek türelemmel és próbálják minél többször kizökkenteni a kutyát ebből a depresszióra emlékeztető állapotból. Fontos, hogy a kényszeres cselekvéseket ne kemény szankciókkal, hanem inkább trükkökkel szüntessük meg, így mindkét fél relatíve sértetlen idegrendszerrel vészelheti át ezt az egy-két hétig tartó időszakot. 

Az álvemhesség jellemzői tünetei

  • Vackolás - a kutya a takarókból, pokrócaiból védett vackot próbál építeni magának.
  • Játékok szeretgetése - a kutya a labdáit, plüss állatait vagy akár cipőket és egyéb tárgyakat maga köré gyűjti, tisztogatja, úgy viselkedik, mintha kölykei lennének.
  • Az emlők megduzzadása - az emlők változó mértékben megnagyobbodnak, megnyomásukra tej ürülhet belőlük.
  • Az emlők gyakori nyalogatása

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr285820074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodolfo63 2014.02.18. 20:00:42

szénhidrát bevitelt csökkenteni kell álvemhesség idején - illetve sok mozgás

a kettő együtt csökkenti a jelenség hatását

pewo 2014.02.18. 21:43:19

Nekem a ridegtartás bejött a foxinál. Ne simogasd annyit. A figyelem elterelése is jót tett neki. Nézd az előnyét: Az összes kiskutyát megtarthatod! :-)
süti beállítások módosítása