Akit bosszant, hogy a kutyája fegyelmezetlen, annak tisztáznia kellene, hogy ő maga komolyan veszi-e a fegyelmet, vagy sem. Aki nem érti, mit jelent, ha egy gazda parancsot ad a kutyájának, az felejtse el a fegyelmezést. Lehet, hogy ez nagyon keményen hangzik, de remélem, tovább olvassátok és megértitek, mire gondolok.

A parancs olyan rendelkezés, amit a kutyának feltétel nélkül és azonnal végre kell hajtania. Ez a két tételt észben kell tartanunk a kutyaneveléskor. A kutyák nagyon okos állatok és – ahogy Csányi Vilmos mondja – kiváló humánetológusok. Ez azt jelenti, hogy egy perc alatt felismerik, ki az, akivel szemben többet megengedhetnek maguknak és ki az, akit komolyan kell venni. Amikor Victoria Stilwell vagy Cesar Millan látszólag csodát tesz egy rossz kutyával, akkor pontosan ezt látjuk. A gazda nem érti, hogyan lehetséges, hogy amikor ő kéri a kutyát, az fütyül rá, amikor ugyanezt a kiképző teszi, a kutya reagál. Egyszerű a képlet: mindketten magabiztosan közelednek a kutya felé és amikor kimondják a parancsot, a handjukból, a testtartásukból érezhető, hogy komolyan gondolják.

parancs.jpg

Amikor kimondod a parancsszót, biztosnak kell lenned abban, hogy teljesül. Ez nem jelent sem agressziót, még csak nem is kell felemelned a hangod. A tekintélyed abból ered, hogy a kutya tudja: nincs apelláta. Az „ül” azt jelenti, hogy azonnal le kell ülni. Nem két perc múlva és nem a harmadik kérésre.

A parancs végrehajtásáért mindig jutalom jár: ez minden esetben dícséret és mellette – ha szükségesnek látod – jutalomfalat. De csak akkor, ha a parancsot azonnal és megfelelően végrehajtotta a kutya. Hihetetlen, hogy egy csomó gazda mennyire rosszul használja a jutalomfalatot, ez főleg a behíváskor figyelhető meg. Ha egy kutya nem reagál a hívó szóra, és csak akkor fut a gazdája után, amikor látja, hogy az tovább megy, akkor semmiképp nem jár jutalom. Hiszen a kutya nem hajtotta végre a parancsot, egyszerűen csak nem akar egyedül maradni. Ha ilyen esetben is megkapja a csemegét, akkor rögzítettük a fejében, hogy teljesen fölösleges szót fogadni, elég, ha előbb-utóbb csinál valamités biztosan kap jutalmat. Úgyhogy ezzel csak megerősítjük a rossz beidegződést.

Félreértés ne essék:  az, hogy a kutya tökéletesen teljesíti a parancsot, nem azt jelenti, hogy rabszolgává vált, aki csak a gazdája szavát lesi. A dologban éppen az a szép, hogy te döntöd el, mikor szólsz rá a kutyára és mikor követelsz tőle valamit. Nyugodtan hagyd hancúrozni játszani, futkározni. Megteheted abban a tudatban, hogy ha kell, azonnal megteszi, amit mondasz neki, ezzel véget vethetsz a kellemetlen helyzeteknek, megóvhatod a bajtól, sőt: lehet, hogy még szórakoztathatod is, ha ráérez, milyen jó a kedvedre tenni és feladatokat végrehajtani. De ez utóbbi csak ráadás, a fegyelmezést szolgáló parancsok fő célja az, hogy kontrolláld a kutyád és ezáltal minden kutyás helyzetet is és magabiztosabbá váljatok mindketten.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr935567766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása