Kifejezem hálámat Lili Chinnek, amiért megalkotta ezt akis infografit arról, melyek a legkockázatosabb hibák, amiket az ember elkövethet, ha kutyákkal találkozik. Kötelező tananyaggá tenném, főleg, mivel a rajzok is édesek.

Az ábrák magukért beszélnek, pesti kutyasétáltatóként legtöbbször "jajdecuki" felkiáltással felénk szaladó gyerekekkel találkozunk, illetve olyan felnőttekkel, akik nem értik meg, hogy a kutya nem plüssálat, amit akármikor, akárki, akárhogyan megsimogathat. Puliról lévén szó, már többször volt gond abból, hogy a hozzánk közelítő személy felülről akarta megsimogatni a kutya fejét, amivel kapcsolatban zéró tolerancia érvényes.

greet.jpg

Szerencsére Ozika ilyenkor csak elhúzódik, rosszabb esetben morogni kezd, de nem harap. Ennek ellenére rém kellemetlen felnőtt embereknek megmagyarázni, hogy így nem nyúlhatnak kutyához anélkül, hogy kockáztatnák a testi épségüket. Az ilyen helyzetek általában úgy végződnek, hogy elsétálunk, az illető pedig konstatálja, hogy ez nem jött össze, hoszú távon viszont nem nagyon látok javulást ezen a téren.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr736730173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.26. 08:35:02

Elég szomorú, hogy már ilyeneket is a szájába kell rágni az embereknek. Kb. mint hogy "ne tedd a mikrosütőbe a macskát"...

gázóra ellenőr 2014.09.26. 14:25:20

@Hoppácska: Nincs ebben semmi szomorú. a kutyával való bánást pont ugyanúgy meg kell tanulni, mint a olvasást, vagy a számolást. Ha már általános iskolában tanítanák, sokkal kevesebb kutyatámadás lenne.

Rastafan 2014.09.26. 15:51:32

@gázóra ellenőr: teljesen igaz. Ráadásul a helyzet súlyos: sok olyan járókelővel találkozom, aki nem csak hogy nem kérdezi meg, hogy megsimogathatja-e a kutyát, de amikor a kutya elhúzódik tőle, vagy morog, akkor sem esik le neki a tantusz. Pedig azt gondolná az ember, annyit mindenki tud, hogy ez azt jelzi, nem szeretne ilyen közeledést. De a jelek szerint sokan nem tudják és persze ilyenkor is a kutyásoké a felelőség az esetleges balesetekért.

Metaaal 2014.09.27. 00:11:55

Én ebből nem tanúltam semmit,ezért legközelebb is úgy fogok viselkedni egy kutyával ahogy eddig.Miért?Mert nem tudok angolúl,azért.

gázóra ellenőr 2014.09.27. 05:38:16

@Metaaal: Majd egy komolyabb harapás után a kórházban megtanulhatsz!

szófogadatlan prókátor 2014.09.27. 09:52:10

@gázóra ellenőr: A helyzet az, hogy Metálnak igaza van. Pláne, hogy azt ecsetelitek, tanítani kellene. Akkor talán vegye a fáradságot a kedves szerző, hogy rászán plusz 5 percet, és magyaráratot (érted, MAGYARázatot) fűz az ábrákhoz, még szó szerinti fordítás sem kell.

viktorhu 2014.09.27. 14:13:25

@szófogadatlan prókátor: ha ennyire fontosnak tartod, nyugodtan fordítsd le, és írd be kommentként.

Rastafan talált egy érdekes leírást és megosztotta velünk. Nehogy már ne ajánlhasson valaki a figyelmünkbe valamit, mert nincs kedve / ideje / szándéka lefordítani. Ha nem érted, ugyanúgy nem veszítettél semmit, mintha meg sem jelent volna, ha meg elvárod, hogy lefordítsák Neked, van sok fordítóiroda, ahol ezt szívesen megteszik.

szófogadatlan prókátor 2014.09.28. 09:04:00

@viktorhu: Nincs arról szó, hogy "nehogy már ne ajánlhasson". Sőt, pont, hogy nem csak érdekesnek találom, hanem kifejezetten hiánypótlónak. Azt sem mondtam, hogy elvárom, hogy lefordítsák nekem, egyrészt mert nincs rá szükségem, másrészt mert ez nem is lehet elvárás. Attól még a véleményem ugyanaz: pontosan azért mert fontos üzenete van a soroknak, sokkal többekhez eljut, ha a szerző megtoldja egy rövid magyarázattal. Figyelj, Rastafan és gázóra ellenőr is ugyanazt írták: a kommunikációt a kutyákkal tanulni kell. Két kutya gazdájaként ezt teljesen igaznak tartom. A tanuláshoz ez a post hozzájárul. Köszönöm is! De mondjuk vegyük csak az olvasni már tudó gyerekeket. Hány százalékuk ért angolul? Nézzük ügyanezt a felnőtt magyar lakosságra vetítve? Nem ragozom tovább. Üdv!

Vörös Nefelejcs 2015.03.31. 19:09:24

Csak halkan mondom, hogy ezelőtt ezer évvel, amikor még a kutyázást is másképp tanították, és sem a kutyák, sem az emberek nem csináltak nagy kunsztot egy találkozásból, a tanítás úgy szólt, hogy ne nyúlj hozzá, hagyd, hogy előbb megszagoljon. Ami is a kéz előrenyújtása volt.
Mióta felnőttek a gyerekeim, újra van egy kutyám, az eszem megáll, hogy mennyit változott a világ, a kutya és amit róla tanítanak. Nehezen fogom vissza az előrenyúló kezemet, ahányszor más kutyával találkozunk. Lehet, hgoy a kutyák is olvasnak titeket...

Rastafan 2015.04.01. 08:29:37

Soha nem értettem, mi a baj azzal, ha az ember megmutat, ajánl, belinkel, stb. olyasmit, amit érdekesnek talál. Ha nem értetek egyet, szerintetek haszontalan, akkor ne nézegessétek, de lehetséges, hogy rajtam kívül másnak is tetszik, akkor miért ne tenném fel a blogra? Laissez faire, laissez passer.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.17. 11:41:00

Az elsőt nem értem. Valahány kutya hajlamosnak mutatkozik az ismerkedésre, szimatolással kezdi. Ha látom rajta, hogy ilyen óhaja van, odanyújtom a mellsőmet, azon a macskám szagát biztosan megérzi még kézmosás után is. :)
Ha meg bizalmatlan, akkor eleve nem foglalkozom vele.

A másik: szép és jó bemutatni, hogy így ne, de nem ártana mellé az sem, hogy akkor hogyan.

Rastafan 2015.04.21. 14:51:22

@pythonozok: Igazad van, az első képen a képaláírás is inkább arról szól, hogy ne hajolj a kutya fölé és told a képébe a kezed. Persze én is kicsit előremozdítom a kézfejem, hadd szaglássza meg a kutyi, ha látok ismerkedési hajlandóságot, de mindenképpen hagyom, hogy a kutyus jöjjön oda hozzám és dugja oda az orrát, ha akarja. A futin nagyon gyakran találkozom ilyen föléhajolós ismerkedési kísérletekkel, pedig ott mindenki kutyatulajdonos.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.21. 15:09:37

@Rastafan: ma majdnem ráfáztam. Egy fehér puli jött szembe amikor a boltba mentem és barátságosnak tűnt. Visszaúton ki volt kötve egy bolt elé, én meg indultam felé, hátha... pulit még nem simogattam, úgy emlékszem. Ő úgy gondolta, hogy most sem fogom. Csak kicsit későn jelezte :D

Rastafan 2015.04.21. 16:32:07

@pythonozok: Sajnálom, hogy negatív élmény ért, remélem nem harapott meg. Éppen most írtam egy posztot "Hogyan ismerkedjünk pulival" címen. :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.21. 16:34:28

@Rastafan: nem, annál azért óvatosabb vagyok. De a szándék megvolt. ;)

Pargendity Özséb 2015.04.22. 19:45:17

@pythonozok: Kikötött kutyához mindig óvatosan érdemes odamenni mert nem tud kitérni, ezért sokkal hamarabb reagál agresszióval a nem kívánt közeledésre, de ha sajátjának tekinti a gazda által kijelölt helyet, azt is bevédheti.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.22. 20:03:15

@Pargendity Özséb: egyértelmű. Általában nem is megyek oda hozzájuk, max. megállok egy pillanatra, hogy mit szól hozzám. Ha úgy látom, hogy vigyori pofa, lelkes farok csóválás, akkor persze nem hagyom ki. De ha csak bámul, esetleg csapkod a farkával, akkor békén hagyom.
Viszont ez a kis puli elsőre úgy tűnt, hogy hajlandó ismerkedni. Aztán úgy döntött, hogy inkább mégsem. :))

Egyébként lehet, hogy itt is meséltem már: gyerekkoromban rettegtem minden kutyától, pusztán azért, mert néhány hülye felnőtt elhitette velem, hogy a kutya az harap. Most meg a másik véglet... mondjuk igazán kellemetlen élményem tán egyszer volt az elmúlt húsz évben, amikor egy utcán kószáló kutya nagyon csúnyán méregetett, én meg nem tudtam, hogy kerüljem ki. :)

4bigel 2015.04.24. 12:41:48

@belekotty: ha elolvastad volna mit ír, kiderül belőle, hogy nem magáról beszélt, hanem pl. (angolul nem értő) gyerekekről.
süti beállítások módosítása