Az MTA-ELTE Etológia Intézetének a kutyák gondolkodásával kapcsolatos kutatását a Guardian a 2014-es év tizenként legfontosabb tudományos esemény közé sorolta. A 444.hu Andics Attila agykutatóval beszélgetett az eredményekről, én pedig - kicsit megkésve - összefoglaltam a cikk lényegét.

A kutyák agyműködésének elemzése fMRI-vizsgálattal egyáltalán nem új gondolat. A tanszéken már tíz évvel ezelőtt felmerült, de eltartott egy darabig, amíg sikerült megteremteni a feltételeit. Andics Attila korábban az emberi agy kutatásával és a hangfeldolgozás jelenségével foglalkozott, őt erre a konkrét projektre hívták át az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoportjába. Ez volt a világon az első alkalom, hogy az emberi agy működését egy nem főemlős agyának működésével vetették össze - írja a 444.hu.

mr.jpgA csapat pozitív megerősítésssel és modell-rivális tréninggel győzte meg a kutyákat arról, hogy az MRI asztalon mozdulatlanul feküdni buli. Előbbit minden kutyatartó ismeri: ha a kutya úgy viselkedik, ahogy szeretnénk, jutalmat, dícséretet kap. Utóbbi lényege, hogy mindezt egy másik kutya végignézi és a modell segítségével megtanulja ugyanazt. Andics elmesélte azt is, hogy pár alkalom után a kutyák már tolongtak, hogy ők lehessenek a következők az asztalon.

Akad kutya, aki pár hónap után tért vissza a kísérletbe, és ahogy kinyitották az ajtót, berobogott és már hasalt is fel az ágyra, mintha jobb dolgot el se tudna magának képzelni. Ezzel megszűnt az fMRI vizsgálatok eddigi legnagyobb korlátja: a kutyákat más fajokkal ellentétben nem kell le leszedálni, lekötözni, így rengeteg olyan vizsgálat is elvégezhető, ami más állatokkal lehetetlen lenne.

A kutyák agya egyébként "első ránézésre" is érdekes: egyrészt a felépítése fajtánként eltérő, a nyomott orrú kutyáknál, például a bokszereknél az agy része, a szaglókéreg, ami egyébként az agy elülső részében lenne, begörbül az agy felső régiói alá. Ráadásul a kutyák agya körülbelül gyakorlatilag testmérettől függetlenül akkora, mint egy tojás, vagyis nem túl nagy ahhoz képest, hogy mennyire összetettnek tűnik a viselkedésük.

A kutatás egyik legnagyobb eredménye, hogy igazolja: a kutyáknál agyban ugyanazon a területen történik a fajtárshangokra történő specifikus érdeklődés, mint az embereknél. Ez arra utal, hogy ez egy olyan agyi funkció, ami valószínűleg jelen volt az ember és a kutya legutóbbi közös ősében, ami százmillió évvel ezelőtt élhetett a Földön. Egyben ez az agyi terület, ami a tudósok szerint elengedhetetlen a beszéd kialakulásához, vagyis a kutatás rengeteg kérdést vet fel arról, mennyire humánspecifikus a beszéd mechanizmusa.

A kísérlet során mutattak pozitívabb és negatív érzelmeket kifejező emberi és kutyahangokat a kutyáknak, és találtak egy érdekes hasonlóságot: a kutyák és az emberek is ugyanazon az agyi területen, az elsődleges hallókéreghez közel dolgozzák fel az érzelmi töltetét a hangoknak. Vagyis ezen a téren a kutyák ugyanúgy gondolkoznak, mint az emberek.

Az biztos, hogy egyetlen más állatnál sem tapasztalták még, hogy olyan módon kötődjen egy másik fajhoz (jelen esetben az emberhez), mint a kutyák esetében. A kézzel nevelt farkasok is megtanulják, hogy az embertől várhatják az ételt és a biztonságot, de nincs olyan faj, aminek ennyire fontos lenne, hogy az ember kedvében járjon. "Mert ha a gazdája örül, az neki jó. Ez megint egy egyszerű dolognak tűnik, de ez egyáltalán nem általános" - fogalmazott Andics Attila.

Andics Attila és munkatársai jelenleg a kutyák beszédfeldolgozással kapcsolatos agyi működését vizsgálják és a közeljövőben publikálandó elemzések arra is fényt deríthetnek, a kutyáknál is elkülönül-e a szigorúan vett beszédészlelés, valamint a nyelvi ingerek érzelmi feldolgozása. Előbbi az embereknél a bal, utóbbi a jobb agyfélteke feladata.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr337050447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása