A Johns Hopkins University kutató orvosai azt remélik, hogy egy, a kutyaeledelek gyártásakor használt tartósítószer segíthet a kemoterápián áteső rákbetegek fájdalmainak csökkentésében.

A rákbetegeket gyakran kezelik a Taxol nevű gyógyszerrel, ami ugyan segíthet leküzdeni a kórt, viszont a betegek 80 százalékánál súlyos, tartós fájdalmakat okoz a végtagokban. A páciensek fele a kezelés vége után is kénytelen együtt élni a periferiális neuropátiával járó kínzó fájdalomal, ami akár egy életen át is megmaradhat.

gyogyit.jpg

A Johns Hopkins University kutatói kísérleteik során azt tapasztalták, hogy az ethoxyquin nevű, az állateledel-gyártásban gyakran alkalmazott antioxidáns rákapcsolódik bizonyos sejtekre és egyúttal megóvja őket azoktól a károsodásoktól, amelyek a Taxol kellemetlen mellékhatásaihoz vezetnek.

Az orvosok most olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amelyet a kemoterápia megkezdése előtt adhatnak a betegeknek, hasonlóan azokhoz a vegyületekhez, amelyekkel a kezeléssel járó hányinger kialakulását előzik meg. Sőt, ha a szer beválik, akkor más, periferiális neuropátiát okozó betegségek, például cukorbetegség esetén is bevethetik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr175533398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása