Emésztési gondok, allergia, vese problemák, vagy elhízás – többek között ezeket a betegségeket is gyógyíthatjuk megfelelő táppal.  A következőkben a Whole Dog Journal szakértőinek segítségével áttekintem, hogyan válasszunk eledelt specifikus egészségügyi problémákra.

Mielőtt kiválasztasz egy száraztápot, vagy konzervet, fontos, hogy alaposan tájékozódj az adott betegséghez kapcsolódó speciális táplálási igényekről. A gyártó egy része szívesen tünteti fel az „orvosi diéta” kifejezést a csomagoláson, de ne hagyatkozz csak erre: kérd az állatorvos segítségét és együtt vázoljátok fel, milyen fehérje, zsír és szénhidrát összetételre van szükség és van-e speciális követelmény az összetevőkre nézve.

Allergia

A fajtatiszta kutyáknak sajnos jó része (dalmaták, schnauzerek, spánielek, labradorok, stb.) hajlamos az étel allergiára. Ilyenkor a fő feladat, hogy kiderítsd, pontosan mire allergiás a kutyád. Sétáltató társaim egy része nem értette, hogyan lehet allergiás a kutyája a csirkére, ha a főtt csirkét gond nélkül megemészti és csak a száraztáppal van a gond. Szerintem a logikus válasz az, hogy nem a csirkére allergiás, hanem valamelyik szénhidrát forrásra (gabona, szója, stb.) vagy a hozzáadott állományjavító anyagot nem tolerálja a gyomra.

speci.jpg

Ha nem tudsz rájönni, melyik összetevőt kéne száműznöd az étrendből, próbálkozz házi koszttal úgy, hogy szisztematikusan ellenőrzöd az egyes élelmiszereknek a kutyádra gyakorolt hatását.

Ilyen esetekben próbálkozz monoproteikus (egyetlen fehérjeforrást tartalmazó) , illetve csak egy szénhidrátforrást használó tápokkal. Ezeket úgy állítják össze, hogy biztosan találsz olyan kombinációt, amelynek mindkét összetevőjét jól tolerálja a kutyád. Ezek nem kizárólag gyógyításra használható tápok, nyugodtan etetheted őket hosszabb ideig is.

Rák

A rákbeteg kutyákat magas zsír- és fehérje, és alacsony szénhidráttartalmú táppal érdemes etetni. A kutatások szerint a rákos sejtek a szénhidrátot használják energiaforrásként, így ha csökkentett szénhidráttartalmú eledelt adsz a kutyának, „kiéheztetheted” a rákos sejteket, miközben a zsírok biztosítják számára a betegeség leküzdéséhez szükséges energiát.

Öröklött emésztési rendellenességek

Alaposan tájékozódj a kutyafajta öröklött betegségeiről/gyengeségeiről. A westie-k és a cocker spánielek májgondokkal küzdhetnek, ezért alacsony réztartalmú ételre lehet szükségük. A malamutoknak és huskie-knak a cink megemésztésével lehet gondjuk, ezért lehet, hogy cink utánpótlásról is gondoskodnod kell. Téjékozódj a neten és kérdezd meg az állatorvost is.

Kor, aktivitás, hízásra való hajlam

Itt csak a józan észre és némi címke olvasásra lesz szükséged: a növésben lévő vagy szoptató kutyák kalóriaigénye magasabb, mint a felnőtteké és egy a szakmáját űző border collie jóval több energiát éget el, mint a nap nagy részét heverészéssel töltő basset hound.  Az idősebb kutyáknak általában lightosabb tápot érdemes vásárolni, és fontos vigyázni az ivartalanított kutyusokra is, mert hajlamosabbak az elhízásra. Ha a kutyád sokat van kint hidegben, akár 90 százalékkal több energiára is szüksége lehet, mint egy benti kedvencnek. Végül, a megfelelő tápláláshoz érdemes figyelembe venni a kutya vérmérsékletét is, ami szintén kihat az aktivitásra és így az energiaigényre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr175529525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása