A kutyatartás egyik alapfeltétele, hogy megtanuljatok pórázzal sétálni, mégis sok gazda képtelen ezt megtanulni és megtanítani a kutyájának. Íme egy rövid összefoglaló arról, hogyan érjük el, hogy se a kutyának, se nekünk ne legyen kellemetlen a póráz használata.

Mi a póráz?

    • A póráz nem egy erős kötél, amit a kutya teljes erejéből rángathat, te pedig megpróbálod visszatartani vele. Ha a kutya folyamatosan feszíti a pórázt, akkor változtatnod kell, hogy hogyan, arról alant.
    • A póráz nem játék a kutya számára és végleg nem játszhat vele más kutya. Séta közben nem rágcsálhatja a kutya, sétán kívül pedig ne is legyen számára elérhető közelségben.
    • A póráz soha nem lehet fenyítő eszköz: soha ne üsd meg a pórázzal a kutyát, mert ezzel negatív élményt kapcsolsz hozzá, ezt pedig mindenképpen el kell kerülni.

Ennyit arról, hogy mi nemleash.jpg a póráz, akkor lássuk, mi is az: korábban már írtam a láthatatlan póráz jelentőségéről, a valódi póráz ennek a fizikai megfelelője: biztonságot ad mindkettőtöknek, mivel a segítségével tudod, hogy mindig tiéd az irányítás, a kutya pedig tudja, hogy folyamatos kapcsolatban van a gazdájával. A póráz-nyakörv kombinációnak köszönhetően olyan finom mozdulatokkal irányíthatod a kutyát, mint a díjlovaglók. Mivel a lényege az önbizalom, a nyugalom és a biztonság mindkettőtöknek, ebből következik, hogy ha erőlködnöd kell azért, hogy a végén megtartsd a kutyát, nem jól használod a pórázt.

Milyen pórázt-nyakörvet érdemes venned?

Az egyik fontos kérdés a kutya fajtája és az egészségi állapota – a kisebb, nyomott orrú fajtákat (mopsz, bulldogok) mindig hámmal vezesd, nehogy az esetleges légzési nehézségeket súlyosbítsd a nyakörvvel. A nagytestű, izmosabb kutyákat, valamint a hosszabb orrú, egészséges fajtákat nyakörvvel sétáltasd. A póráz lehetőleg elég hosszú legyen ahhoz, hogy félbehajtva adja a városi sétához szükséges hosszt és legyen rajta több karika is, hogy különböző hosszúságra kapcsolhasd a karabínert. Mielőtt beleszeretsz egy színes nejlonpórázba, gondoldd át, hogy ezek valószínűleg vágni fogják a kezed és általában csúsznak is, úgyhogy én a szövött, illetve a bőr verzióknál maradnék.

Mostanság nagyon népszerűek a színes, mintás, feliratos hámok. Lehet, hogy cukin mutatnak, de mindkettőtök életét megnehezíthetik, mert nem irányíthatod velük olyan hatékonyan a kutyát, mint a nyakörvvel. Ráadásul, mivel a mellkasra kapcsoljuk őket, ha a kutya begőzöl, semmi nem akadályozza meg abban, hogy  teljes erejével húzzon.

Ha felnőtt kutyát fogadtál örökbe, vagy már lekéstél a pórázhoz szoktatásra legalkalmasabb kölyökkorról, akár speciális fejhámot is vehetsz, amit a kutya pofájára kapcsolva megakadályozhatod a notórius rángatást. De szerintem, ha kellően türelmes vagy és megfogadod a tanácsokat, nem lesz erre szükséged.

Állítsuk meg a pórázhúzást

Az egészséges kutya szokott húzni, ebben nincs hiba, persze, hogy minél gyorsabban akar eljutni a futtatóra/parkba/akárhová. Nagy türelemre lesz szükséged arra, hogy erről leszoktasd, de megéri. Amint megfeszíti a pórázt, határozott, de nem durva mozdulattal rántsd meg. Ügyelj arra, hogy inkább magad felé, mint hátra rántsd, ettől ugyanis egy pillanatra elveszíti az egyensúlyát, a kellemetlenség pedig rávezeti arra, hogy hagyja abba. De nem elsőre és nem is a századik alkalommal. Ne veszítsd el a türelmedet, ha tovább próbálkozik, ez a természetes. Ha ez megtörténik, azonnal állj meg vele és addig ne menj tovább, amíg abba nem hagyja a rángatást. Közben mondd a szabályos sétára vonatkozó parancsot (igazodj, mellettem, lábhoz, stb.).

leash2.jpg

Ha nem akar tanulni a leckéből, fokozatosan vedd egyre rövidebbre a pórázt (ehhez kell a variálható hossz), így le fog esni neki, hogy minél akaratosabb, annál kevesebb lesz a mozgástere.  

Ha a kutya határozott cél felé menet húz, nagyon hatékony módszer a visszafordulás: amint megfeszíti a pórázt, egy gyors mozdulattal hátraarcot csinálsz rövid pórázzal. Ha a kutya lehiggadt, tovább indulhattok a cél felé.

Mindegyik módszert sokat kell gyakorolnotok, érdemes relatíve nyugodtabb környezetben elkezdeni, minél csöndesebb az útvonal, annál könnyebb lesz a gyakorlás. (Azért készülj fel arra, hogy az utcán sokan úgy néznek majd rád közben, mint egy orgyilkosra.) A pórázra is igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni a gyakorlást: ha a kutya sokat húzott, ne azzal büntesd, hogy később sem engeded el, mert ezzel rossz beidegződést idézel elő.

Mit ne csinálj

    • Soha ne üsd meg a pórázzal a kutyát
    • Ne hagyd, hogy rágja, játsszon vele
    • Ne tedd rá más kutyára és ne add idegenek kezébe, csak  a gazda szaga legyen rajta
    • Soha ne rángasd a kutyát a pórázzal valamihez, amitől fél. Ha visszahőköl és hátrahúz, lépj utána, hadd lazuljon meg a póráz, és kedves hangon hívd, ha kell simogasd meg, guggolj le hozzá. Ha ezt hajlandó vagy végigcsinálni, örökre eltörlöd a félelmét, ellenkező esetben elveszítheted a bizalmást és lehet, hogy helyrehozhatatlan lelki sérülést okozol.
    • Ne kezdj komoly póráz tréningbe kiskölyökkel. A babakutyáknak nem elég fejlettek a nyakizmai, előfordulhat, hogy sérülést okozol, plusz a picik nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék, miről van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr85524809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása