Most, hogy többé-kevésbé tartósan melegszik az idő, megejtettem a nyári szőrnyírást. A teljes bunda igazítása egy-másfél óra csak vágással, de megéri elmolyolni vele, mert így nem vész el a puli jelleg, de melegben és esős időben is kényelmesebb a kutyának és a gazdának is.

ozbunda.jpg

Így nézett ki Ozika körülbelül fél évnyi nyíratlanság után (a pofáját és a hátsóját persze karbantartottam közben). Nekem nagyon tetszik ez a lobonc, de tény, hogy nem túl praktikus: nagyon meleg, esőben meg jó nagy felületen lesz sáros, aztán a sárcsimbókok száradás után folyamatosan potyognak belőle és beterítik a lakást.

Úgyhogy ideje volt a nyírásnak, amihez egy félprofi fodrász ollót használok, mert csak ezzel lehet hosszas szenvedés nélkül elvágni a vastag tincseket. Az érzékenyebb részeken (szem környéke, popsi) lekerekített végű babakörömollóval nyírom meg a szőrt. A koncepció egyrészt a higiéniáról szól: a szőr nem lóghat a kutya szemébe, a szájába és nem nőhet hosszúra a fenekén. A mancsokon igyekszem olyan rövidre nyírni a szőrt, hogy a lehető legkevesebb koszt gyűjtsék be a tincsek, de azért ne legyen uszkár tappancs jellege. 

Sokszor látok pulikat, amiknek a törzsén teljesen egyenesre vágják a szőrt, míg a lábukat lenyírják, ezért úgy néznek ki, mint egy négylábú kanapé. Én igyekszem elkerülni ezt, ezért minden testrészen fokozatosan hosszabbra hagyom a tincseket. A lábaktól felfelé, a mellkason lefelé, a hasi részen pedig a mellső lábak felé vágom lépcsőzetesre a szőrt. A felső combnál, ahol nagyon sűrű a bunda, a felső szőrrétegeket szintén enyhén rövidebbre nyírom, így ezeken a területeken pufibb, sűrűbb a bunda. Szeretem, ha a horpasz felé csökken a buna hossza, ettől dinamikusabb és természetesebb az összkép. 

A fej nyírása a legkényesebb, az orron rendesen összegubancolódhat a szőr és itt a nemezes tincsek is elég vacakul néznek ki. Ezért a kisollót a száliránnyal majdnem párhuzamosan tartva kis mozdulatokkal ritkítom a szőrt úgy, hogy ne állhasson össze. Ha összetapadt tincset találok, azt szétszedem vagy rosszabb esetben szétvágom. A homloktól a fejtetőig körbe körbe haladok az ollóval, fokozatosan csökkentve a szőr hosszúságot, hogy minél kerekebbnek tűnjön a kutya feje.

A végeredmény így fest:

ozbundakicsi.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr577408632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása