Ijesztő értekezést olvastam a Nyelv és Tudományon arról, hogy honnan ered a puli elnevezés, és valóban ősmagyar-e a fajta. A puli szó etimológiájának elemezgetése nagyon érdekes, bár teljesen eredménytelen, csak valószínűsíteni lehet, hogy a német pudeln szóból került át a magyarba. Remek egyetemi professzorom, Nádasdy tanár úr nagyon morcosan tudott nézni, amikor valaki a szavak hangzásbeli hasonlóságából próbálta levezetni a nyelvrokonságot, mondván ez khm khm nem teljesen megalapozott. És akkor az uszkárok és a pulik állítólagos hasonló tulajdonságairól szóló hajmeresztő szövegrészt nem is említettem.

Ettől függetlnül a NYEST biztos ért a nyelvészethez, de hogy jön az etimológiai vitához, hogy a puli, mint kutyafajta, ősmagyar-e. Az, hogy egy ideje ezt a szót használjuk a fajtára, nem feltétlenül mutat a származására, legfeljebb a nyelv kifürkészhetetlen útjaira.

Egyébként nekem édesmindegy, hogy "ősmagyar" fajta-e a puli (dafuck) vagy "késői osztrák import", de ha nem ragadnánk le a nyelvészetnél, nyomozhatnánk inkább a fajtát leginkább jellemző raszták után, hátha kiderül, hogy ez az örökletes tulajdonság mikor és hol kerülhetett a génállományba.

 

Szólj hozzá!

Címkék: puli

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr476767403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása