Nemrég az egyik állatfelszereléseket forgalmazó webáruházban találkoztam a shake trainer nevű kutyanevelő eszközzel, amellyel állítólag csodákat lehet elérni a nemkívánt viselkedés megakadályozásában. Utánanéztem, miről van szó és kiderült, mi is ez a nagy varázslat.

Maga az ötlet érdekes és hasznos, a gyártó pedig kiváló marketinggel igyekszik elhitetni, hogy mindenképpen ezt a terméket kell megvásárolni, ha le akarjuk szoktatni a kutyát az ugatásról vagy a szemétben turkálásról.

A videóból viszont kiderül, hogy a működési elve nagyon egyszerű és reprodukálható: egy speciális tárolóba valamilyen aprószemű anyagot tesznek, ami jellegzetes hangot ad, ha megrázzuk. A kutya számára ez a hang tökéletesen azonosítható. A gazdának a gyártó szerint nincs más dolga, mint a kutya fejében összehozni a tiltást ezzel a hanggal és indulhat a tréning! Amint az állat megértette, hogy a shake-elés nemet jelent, könnyen leszoktathatjuk a kellemetlen tevékenységekről. A cég olyan kedves, hogy a termékhez DVD-t is mellékel, amelyben megtanít minket shake-elni.

Maga az ötlet nagyon jó, és biztosan remekül működik, hiszen itt a klikker negatívjáról van szó, vagyis arról, hogy a kutya a tiltásra asszociál egy hangról. Ahogyan a klikkernél megy a fordítottja, úgy ez is hatékony lehet, főleg azért, mert a különleges hangokra a kutyák többsége ösztönösen felfigyel, ezután rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk ezzel a figyelemmel.

Kérdés, hogy szükség van-e ehhez a mintegy hatezer forintos kiadásra vagy egyszerűbb otthon csinálni egy saját shakert.  Vehetünk például egy kiürült multivitaminos műanyag dobozt, ezeknek szerencsés esetben jól visszazárható fedelük van.  Tegyünk bele valamit, ami elég kemény ahhoz, hogy zörgő hangot adjon. Ez lehet apró jutifalat, kutykaja, szárazbab, stb. Ha a shake trainerhez hasonlóan mi is biztosítani szeretnénk, hogy ez a hang teljesen egyedi legyen, készítsünk keveréket többféle töltetből.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr535887181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása