Magyarországon nem létezik egységes, megbízható minősítési rendszer a kutyaiskolák üzemeltetésére vonatkozóan, ennek meg is van az eredménye. Sok tehetséges, hozzáértő oktató mellett olyan dilettánsok is dolgoznak ebben a szakmában, akiknek a tevékenysége nem csak haszontalan, de káros is.

Pár hónapos boxerkölyök ismerősünknek gondot jelent a bejövetel: ha kint van a futtatón és szaladgálhat, nemigen akar visszatérni a gazdájához, aki elmondta: jártak vele kutyaiskolába, ahol azt tanácsolták neki, kevesebbet adjon enni a kölyöknek, mert akkor könnyebben visszajön hozzá.  Ostoba és potenciálisan káros dolog egy gazdát arra buzdítani, hogy a szükségesnél kevesebb élelmet adjon egy növésben lévő, aktív kutyának.

Behívási trükkök: kulcsok, síp és kézjelek –így tanítsd meg a kutyádat

Ha elfogadjuk az „iskola” logikáját, akkor eszerint a kutyának azt kell megtanulnia, hogy azért érdemes visszamennie a gazdájához, mert tőle enni kaphat. Vagyis egész életében éheztetnünk kell, hogy könnyebb legyen a behívás?

Az más kérdés, hogy ez a boxer – mint sok izgatottan futkározó kölyök  – egyáltalán nem érdeklődik a jutalomfalat iránt, mert a kinti élmények sokkal fontosabbak neki, ezért egyszerűen kiköpi a falatot. Magyarán eleve kudarcra van ítélve az a módszer, ami az élelmet jelöli meg fő vonzerőként a kutya számára.

Miért ne kergesd a kutyát, ha nem akar visszajönni?

Mint minden kutyusnak, ennek a boxernek is azért kéne visszamennie a gazdájához, mert kötődik hozzá, szeret vele lenni és a visszatérés örömet ad neki. Ez az öröm egy nagy ölelés, dícsérő szavak és egy kedvenc játék, vagy közös viháncolás. Egy valódi kutyaiskolának ezt kéne megértetnie a gazdákkal és megtanítani őket arra, hogyan fejezzék ki az örömüket, amikor a kutya visszaszalad hozzájuk. A felelős gazdáknak pedig ott kellene hagynia az ilyen cégeket, hogy azok minél hamarabb eltűnjenek a hazai kutyás életből.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr895881003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vollibre 2014.03.27. 21:12:19

Ne haragudj, nem értelek. Már máskor is ellenezted a kajával való nevelést, pedig egy kutyának az egyik legnagyobb motiváló erő az étel. Nem tudom, hogy mivel jobb az, ha labdát, vagy botot nyomunk a szájába. Amúgy jutalmazni nem a száraz, ropogós jutifalattal kell, hanem virslivel, parizerrel. Ebben az esetben azt javasolnám a boxeresnek, hogy a kutya a teljes adag kajáját séta közben kapja meg. Amikor odajön( akár hívás nélkül is) kap pár szem tápot, vagy bármit, amivel éppen otthon is etetne.

Ј.László 2014.03.27. 21:43:45

@vollibre: Te se neveltél még kutyát, mi?
Én sohasem adtam jutalom falatokat és csodájára járnak a kutyáim engedelmességének.

vollibre 2014.03.27. 21:54:14

@Ј.László: Örülök, hogy ilyen nagyon ügyes vagy. Írtam én valahol, hogy nem lehet?

Alvy Singer 2014.03.27. 22:08:20

szerintem több félreértés van ebben a cikkben. A boxeres ismerősöd valamit félreérhetett. A "kötődési tréning"-alatt a kutya a TELJES napi adagját megkapja amikor bejön. Mi ebben olyan rettenetes? A gazdi kezéből kapja a kaját. És?
Nekem is boxerem van és szerencsém is, mert erősen kaja motivált. Én labdával aztán hívogathatnám, mert konkrétan nem érdekli.
Egyébként ebben a bizonyos "kókler" iskolában én még soha nem hallottam azt, hogy kizárólag egy módszer létezik bizonyos dolgok rögzítésére, tanítására.
Az utolsó bekezdés pedig sajnos nettó hülyeség (bocs!). A jutalomfalat nem az "evésről" szól, könyörgöm! És szó sincs arról, hogy a jutalomfalatot egész életben adni kell ahhoz, hogy működjön. Na de egy "nagy ölelés"? Hagyjuk már! Miért nem egy közös mozizás vagy egy nagy társasjáték?? Próbáljunk már meg egy kicsit kutyaként gondolkodni vagy legalább egy közös nyelvet találni! És nini, a jutalomfalat például lehet (!) az.
Persze mindenki azt csinál amit akar, de érdemes lenne kicsit körbejárni azt, amiről nagyon okos cikket írunk!

Scuttle 2014.03.27. 22:13:01

Kajával nevelésről mindig az ugrik be mikor a valaki a pénzével édesget magához más embereket, pénzel próbálja megvenni valaki szeretetét (nőét, szarul nevelt gyerekét stb...). A kutya ugyan nem ember de szerintem nem mindegy, hogy nagyrészt (!!) azért "marad az ember melett" mert kétlábon járó éléskamra, vagy mert tényleg élvezi a társaságát és "gazdának tartja". Kicsit talán hűlyén fogalmazom meg de remélem érthető mire gondolok.

vollibre 2014.03.27. 22:33:20

@Alvy Singer: Köszi, erre gondoltam én is, csak a többi gondolatomat nem fejtettem ki. Még annyit hozzáfűznék, hogy a kaját elvből elveti a gazdi, de játékra sem jön vissza, akkor mégis mi marad?

hengorfej 2014.03.27. 22:43:57

parizer???? virsli????

Alvy Singer 2014.03.27. 23:10:24

@hagorfej bármi, amire dolgozik. Sült máj, sajt, bármi, csak kicsi és gyorsan lenyelhető legyen, hiszen NEM az evés, hanem a jutalmazás a lényeg
@vollibre nem szeretnék nagyon okos lenni a témában, de eddig akárhány iskolában jártam mindenhol nagyon szívesen segítettek egy ilyen problémánál. É: Így nézett ki: figyelj, nem reagál a kutyám erre. O: oké, akkor próbáld meg ezt. É: hát, erre sem nagyon. O: nem baj, akkor csináld ezt meg azt..
Egyszerűen kerestek és mindig találtak megoldást is.
@Scuttle bocs, hogy ezt mondom, de igen, sajnos érthető. Azt csak Te szeretnéd, hogy egy kutya "élvezze a társaságod", "gazdának tartson" és hogy szeresd.. A kutyának egy vezető kell, aki irányt mutat, szabályokat állít fel és tartat be, és a falkájának a vezére, természetesen a gondoskodással együtt. Egyébként ha az én kutyám hibázik vagy tiszteletlen, akkor azt tudatom is vele és hidd el, hogy nem egy pohár bor mellett beszélem meg vele a dolgokat este, miközben a háttérben halk zene szól...
Szerencsére ezt a gazdiknak már nem kell kitalálni, mert nálunk okosabb emberek kitalálták. Csak utána kell nézni... :)
Onnantól kezdve, hogy a kutyát nem kezeljük a helyén, tehát nem állatként, kutyaként, kezdődnek a problémák.
Találkoztam ilyennel, egyelőre az volt az egyetlen kutya, akivel komoly problémánk akadt... Soha többé nem szeretnék olyan gazdival találkozni, akinek olyan elvei vannak, hogy "a kutyának szabadságra van szüksége"... Egy nagy sz#rt! Vezetőre van szüksége.
Persze azt mondanom sem kell, hogy ott sem a kutya volt a hibás. Hanem az idióta gazdája.

Scuttle 2014.03.27. 23:34:09

@Alvy Singer: Nos akkor mégsem voltam érthető..., gazda alatt irányítót domináns alakot értettem, nem pedig olyan figurát aki emberi gyerekként kezeli az ebet.
És igaz, hogy a biztos élelem is bizonyos szinten hozzájárul ehhez de szerintem ennek nem kaja jutalmazásban kéne kiteljesednie.

Alvy Singer 2014.03.27. 23:42:46

@Scuttle akkor félre értettem! Elnézést! :)
Én csak -biztos a saját példa miatt- hiszek a kaja motovációs erejében annak érdekében, hogy a kutya a kívánatos dolgot csinálja... Egyszerűen nálam működött és ma már a köztünk lévő kommunikációban nincs jutalomfalat. De ismétlem, a jutalomfalat önmagában szerintem sem ér semmit...

besztercei 2014.03.27. 23:51:17

A szerző ismerőse szerintem is félreérthetett valamit. A kutyák többsége akkor is enne még, ha már megette az aznapi adagját. A kölyökkutyák meg pláne. Innentől kezdve szerintem nem kell éheztetni, hogy dolgozzon a jutalomfalatért. Igaz, van olyan ismerősöm, aki a jutalomfalatot is beleszámolja az étkezésbe (diszpláziás kutya ezért nagyon figyelnek a tömegére).

Kutyafüggő, hogy dolgozik-e ételért. A mienk pl. nagyon szereti a hasát és van olyan családtagom, aki az elején jutalomfalattal tanította meg, hogy neki is szót kell fogadni. A parancsokat ismerte, de gyakran csak nekem fogadott szót (többnyire én etetem és sétáltatom).

butyko 2014.03.28. 01:45:39

@Scuttle: Én próbáltam készpénzzel,de nem fogadta el...:)

virgo 2014.03.28. 06:20:57

Mi van az olyan makacs kutyákkal, mint amilyenek a beagle-k? Az enyém még kölyök, de nekem is javasolták, hogy jutalomfalatokkal szoktassam arra, hogy visszajöjjön. Van is benne logika, mert ez a fajta képes kilométereket az orra után menni, és olyankor se lát, se hall...

retard 2014.03.28. 06:38:09

@virgo: Nekem beagle van, és pozitív megerősítéssel remekül tanítható. Az, hogy ez éppen játék, jutalomfalat, azt a kutya majd eldönti.

retard 2014.03.28. 06:42:58

@Rastafan: Nem fővárosi vagyok, viszont kutyákkal foglalkozom. A jutalomfalat/klikker egy elég jó módszer arra, hogy közös nyelvet találjunk a kutyákkal. Az, hogy ezt általában kölykökkel nem érdemes elkezdeni, az más kérdés.
Gondolom a véleményedet írtad le a blogbejegyzésben, de így is kicsit erősnek érzem. Nem tudom melyik kutyasuliról írsz, igazából nem is fontos.
Kattintásvadásznak gondolom ezt az írást, és én is bedőltem.

Bánatos Exkavátor 2014.03.28. 06:55:54

Hát apám, ebben a postban az általánosítástól az ordas nagy baromságig (bocs!) mindent sikerült összehoznod.

"azt tanácsolták neki, kevesebbet adjon enni a kölyöknek, mert akkor könnyebben visszajön hozzá"

Ha egy suliban valóban csak ennyi tanácsot adtak, úgy ott tényleg gáz van. Nem lehet, hogy a tanács nem az eredeti formájában jutott el hozzád? A kommunikáció érdekes dolog, nem csak kutya-ember viszonylatban, hanem ember-ember viszonylatban igazán!

Ezen a mondatodon meg "ezért egyszerűen kiköpi a falatot" hangosan felröhögtem. Láttál te már közelről/élőben kutyát? Persze jó lenne ismerni a körülményeket is, ha valóban megtörtént esetről van szó.

Pár hete a párommal három napig vigyáztunk egy öt hónapos kölyökre. Kicsit fáztam a dologtól, merthogy nem volt szobatiszta. A három nap alatt tudatos startégiával, jutifalattal és kellő pillanatban osztott dicsérettel elértük azt, amit a gazdáinak eddig nem sikerült. Miután visszaadtuk és pár nap múlva jöttek az oviba, örömmel mesélték, hogy már lenn végzi a kis- és nagydolgát is, csak akkor van baleset, amikor hoszabb időre kénytelenek magára hagyni.

A kaja önmagában egyértelmű, hogy nem elég, de megfelelő tudással alkalmazva és következetes kommunkációval-játékkal-dicsérettel kombinálva a leghatékonyabb eszközök egyike a kutyák nevelésében, tanításában.

Maradjunk abban, hogy több iskola, elfogadott módszer van a nevelésben. Ne általánosíts és ha valamit nem ismersz teljesen, ne fikázd, mert csak magadat járatod le.

virgo 2014.03.28. 07:03:50

@retard: Szerencsére az enyémmel egyenlőre inkább az a probléma, hogy láb alatt van séta közben is állandóan, nem megy el. Amúgy a fajtára jellemző összes dolgot produkálja, szinte... de hát nem lehet rá haragudni.

Yasashi Tanuki 2014.03.28. 08:50:12

A kutyáknál is be kell vezetni az oly jól bevált liberális nevelési elveket! Oktatást kell szervezni a kutyáknak a jogaikról, ezeket ki kell függesztni minden kutyaólban és el kezdeni a kutyák felszabadítását, de minimum a szabad gazdaválaszást. :)

Mikrobi 2014.03.28. 09:15:54

Azt hittem, a kutyák falkában élnek és nem azért ragaszkodnak a gazdához, mert szeret vele viháncolni, hanem mert ő a falkavezér, akitől enni kap.

vitalis06 2014.03.28. 10:07:47

Minden kutya más. ezért sem értek egyet azokkal az iskolákkal ahol csak egy módszerrel dolgoznak és minden mást az ördög művének tartanak. Bizony van olyan kutya akit legjobban kajával lehet motiválni, van olyan akinél a klikker válik be (én nem klikkerezek, csak füttyentek egyet) és van akit büntetni is kell. Ez alatt nem agya-főbe verést értek, de pl van olyan mentett, kicsit zakkant kutyám akinek rá kell koppintani az orrára és utána, ha rád figyel párszor hátat fordítani neki, hogy tudja rosszat csinált, mert nem tudod másképp kizökkenteni.
A kajával való motiválás meg nem úgy zajlik, hogy egész életében jutifalatozod a kutyát. Először mindíg kap, aztán csak minden második alkalommal, harmadik.....soha nem tudja, hogy most csak simit kap, vagy lesz jutifalat is. De optimista és reménykedik :)
Tehát a gazdinak kell megtalálni mi a leggyorsabb és legbiztosabb az út a saját kutyáinál. És ez lehet a kaja is.

Rastafan 2014.03.28. 10:16:59

@Bánatos Exkavátor: Maradjunk abban, hogy több tucat kutyával találkozom napi szinten és láttam őket kiköpni a jutalomfalatot. Ez egyébként nem rocket science, az ideges állat nem tud/akar enni. Természetesen lehet, hogy nem eredeti formájában hangzott el a tanács, de ha figyeltél, észrevetted, hogy az adott gazda az iskolában tanult módszerekkel nem tudja rávenni a kutyát a bejövetelre. A jutalomfalatnak megvan a maga helye és fontossága a nevelésben, ez a formája viszont egyszerűen értelmetlen. Ezt egyébként te magad is illusztráltad a saját példáddal, amikor leírtad, hogyan lehet értelmesen használni a jutalmat arra, hogy rávegyük a kutyát egy olyan tevékenységre, ami egyébként ösztönösen is hajlamos. Most hadd ne kelljen arról mesélnem, hogy a kutya szívesebben végzi a dolgát kint, ahol a szagok inspirálják, nem pedig a saját fészkében.
Végezetül: jobban tennéd, ha megadnád a tiszteletet és utána érvelni kezdenél.

Detti 2014.03.28. 15:10:22

Azért azt tegyük hozzá, hogy nemcsak, hogy minden fajta más, de minden egyén is más!! És van bizony (lásd az én kutyám is), aki hát nem egy emberszerető. Persze, kötődik hozzám, és ha nem lát, azért rákapcsol, de pusztán a kedvemért, vagy egy simiért/dicséretért a kislábújját nem mozdítaná. Van, hogy a simi elől elhúzza a fejét, mert az nem kell a hölgynek. Egy vizslát, vagy hasonlóan lelkes fajtát (és ezek közt is lehet más beállítottságú), lehet örömködéssel vagy simikével jutalmazni, mert majd megvész a gazda szeretetéért, megbecsüléséért. De könyörgöm, nem egyformák!!!
És nálunk csakis a jutifalat vált be, ha gyorsan magam mellé akarom parancsolni a leányzót. (Amúgy mindig 40-50 méteren belül marad, de lassú is, lusta is, jól megfontolt úriasszony.)
És én így szeretem, szeretem, hogy egyéniség, emellett mindenre megtanítható és jól nevelt. (Ja, és nem is labdás, vagy kedvenc játéka sincs, gyerek korában sem volt. Más kutyákkal szeret néha kergetőzni.)

Szóval azt kijelenteni, hogy a "jutizás nem jó" pont arra ad következtetni, hogy aki a cikket írta, az nem találkozott még elég kutyával, hogy átlássa: ugyan úgy, mint az emberek, a kutyák is mind egyéniségek: eltérő szeretet-igénnyel, eltérő kedvteléssel és vágyakkal! Ő se menjen oktatónak. ;)
(Persze azt aláírom, hogy az oktatók jó részének kötelezővé tenném Cesar Millan összes könyvét és filmét kívülről bemagolni! :D )

Pargendity Özséb 2014.03.28. 17:48:25

Ez így egy csacsi poszt.
A posztbeli iskoláról nem igazán tudhatunk meg sokat, a szófogadatlan kutya gazdája nem mondott semmit arról, mi is lenne a teendője a kevesebb élelem mellett.

Ha a kutya tudja, hogy mit akarok és elég fontos vagyok számára, akkor végrehajtja az utasítást, tehát ha nem teszi, akkor legalább az egyik nem áll fenn.
Az első esetben kommunikálnom kell vele, például dicsérnem, ha azt teszi amit szeretnék. Ez a dicséret lehet játék, finom falat, elvihetem moziba (de azonnal, hogy tudja miért kapja!:-)). Nem baj, ha a napi élelem egy, akár jelentős, részét ilyenkor adjuk oda, előtte meg legyen éhes.
Ha nem vagyok fontos, akkor hiába örülök látványosan, nem leszek más számára mint egy lámpaoszlop, annak az öröme sem érdekli. Ekkor ki kell alakítani a kötődést, a függést. Ez legegyszerűbben az élelmen keresztül valósítható meg: csak tőlem kap enni, közvetlenül kézből, hogy egyértelmű legyen, és csak akkor, ha figyel rám. Hamar rá fog jönni erre, nem fog dafke éhen halni. Ebben az esetben valóban nem árt, ha összességében is kevesebb élelmet kap az eb.
Egy kölyökkutyánál ez fölösleges, a kölyökkutya koránál fogva is kevésbé önálló, erősen vágyik a biztonságra. Persze, ha nem fogad el élelmet, akkor jó eséllyel sokat kap, tehát az összmennyiség is csökkenthető.

Tehát az ok feltárása után, az élelmen keresztül mindkét probléma orvosolható, nem feltétlen butaság egy ilyen (posztbéli kutyaiskolai) tanács.

Más: kevés kivételtől eltekintve, mikor a kutya minden kajára bekattan, célszerű ha a jutalom, azaz a pozitív megerősítés, valami különleges, amit csak ekkor kap.
Fontos: Ha a gazda a jutalomfalattal hívja a kutyáját, akkor rosszul teszi, a falat nem cél, hanem eszköz, dicséret.

Az élelmen keresztüli nevelés sok esetben a legegyszerűbb út, annak démonizálása káros. Ha ilyennek olvasnám a posztot, akkor ugyanolyan felületes lennék, mintha félinformációk alapján próbálnék kutyaiskolát minősíteni.

Lékáné Viszokai Katalin 2014.03.29. 05:10:58

Miért kell egy pár hónapos kutyát kihívni a játékból? Volt idő a kötődés kialakulására? Mit tett a gazdi a kötődés kialakításának érdekében? Meg volt alapozva a behívas egyéb egyszerűbb helyzetekben? El lehet várni egy ilyen fiatal állától megbízható feltétlen behívást? Gazdi kellő mennyiségű időt fordított a kutya képzésre? Biztos, nem értette félre amit a kikepző tanacsolt?

Rastafan 2014.03.31. 09:12:19

@Detti: Soha nem mondtam, hogy a jutizás nem lehet nagyon hatékony nevelési módszer, ha egy gazda hozzád hasonlóan okosan használja. Egyébként nagyon bájosan írsz a kutyádról :)

Rastafan 2014.03.31. 09:15:31

@Pargendity Özséb: Teljesen egyetértek azzal, amit írtál, csak szerintem ez nem mond ellent az én véleményemnek, kivéve a kevesebb kaja kérdését. Szerintem gazdaként a neveléshez vezető legfontosabb út a kötődés kialakítása és ebben - tapasztalatom szerint - nagyon sok gazda szörnyű rosszul teljesít. Ha a kutya nem érti, hogy miért is jó a gazdihoz menni, akkor, nos fújhatjuk a jutifalatozást, hogy finom legyek. Az más, hogy egyébként makacs, bolondos, stb. és a falat segít a motiválásban. :)

Rastafan 2014.03.31. 09:16:31

@Lékáné Viszokai Katalin: Minden kérdésed életbevágó és sajnos nem tudom a választ, azt viszont merem állítani, hogy ezeket a kérdéseket sok budapesti kutyaiskolábal nem csak hogy nem válaszolják meg, de fel sem teszik. És ez a legnagyobb gond.

Lékáné Viszokai Katalin 2014.03.31. 13:42:59

Úgy látom az egyetlen dolog amiben egyet értünk a kötödés fontossága. Ha kajára nem dolgoztatunk egy kutyát és játékkal nem motiválható mert nem érdekli, akkor milyen lehetőségek vannak még arra, hogy egy frissen a háztartásunkba költözött állattal felvegyük a kapcsolatot és valamilyen kommunikációba kezdjünk egymás megértése végett?
Nézzünk csak körül a sport kutyások háza táján pozitív megerősítés ügyben. Kaja és játék, csak az egyik vagy mind kettő, szerepel a kiképzés során, az eszközöket és a módszereket jól használva, elképesztő dolgokra lesznek képesek a párosok. A kötődés ezeknél a párosoknál igen magas szintű, ami nem egyszerűen abban merül ki, hogy játék gép a gazdi vagy éléskamra. A hobbi kutyásnál sokkal magasabb szinte képesek egymással kommunikálni. Számtalan közös akcióban vesznek részt aminek a vége a közös siker és öröm. A fizikális jutalom kaja/játék lehetősége mégis mindig kilátásban van a kutya számára. A rengeteg megmérettetés a sok tréning olyan összekovácsoló erővel bír, hogy az adott feladatra alkalmas kutya képes lesz a dolgát akár órákon keresztül is végezni nagyobb jutalmazás nélkül. Természetesen nem lehet mindenkinek célja a a sportkutyás szint teljesítése.
Sok családi kutyát tartó eljut odáig, hogy szakember segítségét kéri. Mégis sokan ennél a pontnál nem jutnak, tovább. Vagy azért mert nem szánnak rá pénzt, de leginkább időt. Nem adnak elég időt maguknak és a kutyának, nem jut el az információ, hogy ez a kapcsolat is folyamatos " ápolást" igényel, ez egy élethosszig tartó kölcsönös kommunikáció egy olyan lénnyel aki nem a mi szintünkön használja a verbális jeleket és mi pedig csak részleteiben ismerjük az ő nonverbális, főként testjelekből, szagokból álló jelzésrendszerüket. A kapcsolat mégis működő képes, a kötődés magas szintre emelhető lásd a vakvezető kutyák, rohamjelző kutyák példáját ahol egyébként a kötödés kialakítása a legfontosabb eleme az átadó tanfolyamoknak.
Tehát, hogyan alakítsuk ki a kötődést étel és játék nélkül? A kérdés jogos? Ésszerű?
süti beállítások módosítása