A tegnapi bejegyzésem nyomán keletekezett kommentek rávilágítanak arra, hogy sokan nem értik, mi volt a kifogásom az éheztetés-jutalomfalat kombóval. Ezért most megpróbálom összefoglalni az érveimet és azt, hogy valójában mire való a jutalomfalat.

A tegnapi boxeres példában egy olyan kölyökről volt szó, akinek a gazdája a kutyaiskola tanácsára a kelleténél kevesebbet adott enni. Az „iskola” indoklása az, hogy a kölyök így éhesebb lesz, ezért szívesebben visszatér majd a jutalomfalat reményében.

Mire való igazából a jutalomfalat? Arra, hogy a kutyát egyértelműen megerősítsük abban, hogy jól csinált valamit és megjutalmazzuk ezért.

Miről szól a behívás? A kutya falkája az ember, erre vonatkozólag ajánlom Csányi Vilmos műveit. A gazda a kutya falkájának legfontosabb tagja, akihez a kutya rendkívül erősön kell hogy kötődjön. A behívás tanításakor minden modern kutyaiskola elmagyarázza, hogy mindig kitörő örömmel kell fogadnunk a kutyát, ha visszajön és fontos, hogy soha ne bántsuk ilyenkor, mivel ezzel negatív benyomást rögzítünk a bejövetelhez. A kutya számára a kedves szó, a simogatás és a jutalomfalat is örömet szerez. Semmi akadálya annak, hogy a kölyök jutalmat kapjon, ha visszaszalad a gazdájához.

Vannak kutyák, akiket jutalomfalattal lehet a legjobban nevelni, annyira gerjednek a kajára, másokat alig érdekel. Ilyen az én kutyám is, és bár lehet, hogy sokan nem láttak még olyan kutyust, akik izgatottságában kiköpi a jutalomfalatot, a jelenség nem rendkívüli. Egyrészt az állatok számára az evéshez nyugalomra van szükség. Aki nézi az Animal Planetet, az tudja, milyen nagy bajban vannak a menhelyek dolgozói, amikor ideges kutyát próbálnak rávenni arra, hogy egyen. Másrészt sajnos van olyan kutya, aki ugyan tisztában van a biznisz mibenlétével (kaját azért, hogy visszagyere), de nem érdekli, sokkan jobban szeretne ugyanis futkározni, mint falatot enni. 

Azt gondolom, hogy a bejövetelt elsősorban érzelmi hatással kell megtanítani a kutyának. Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy a kutyát nem az éhség kell, hogy a gazdájához hajtsa, hanem a kötődés. 

4 komment

Címkék: behívás

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr645882822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vollibre 2014.03.28. 11:19:11

Szerintem erős képzavar él benned. A kutya azért megy vissza a gazdához, mert ott kellemes dolog éri. Tehát, ha belerúgok behívás után nem fog visszajönni bármennyire is kötődik( mert a sanyarú sorsú kutyák is kötődnek rendesen), de ha adok neki kaját, akkor az mindjárt pozitív, persze az lehet egy nagy hempergés, kis szaladgálás, rongyhúzás is, de az állat szempontjából lényegtelen a dolog. Az izgatott kutya dolgot nem értem. Miért lenne az, ha visszahívom? A kaját meg csak az a kutya köpi ki, amelyik nem elég éhes. A száraz jutifalat nem elég ínycsiklandozó ezért jobb a virsli, sajt, máj, stb. Sok kutya nem is akar a labda, vagy a bot után rohangálni, ellenben előbb-utóbb mind éhes lesz, és ezért az étellel mindig motiválható lesz. Rengeteg munkakutyás az adott feladat elvégzése után megeteteti a kutyát, akár a teljes napi adagjával.

vollibre 2014.03.28. 11:25:36

És még egy dolog. Miért kell társaságból kihívni egy kölyökkutyát? Eleve erősen kudarcra ítélt dolog. Ez még egy felnőtt, amúgy nagyon jó behívással rendelkező állatnak is komoly feladat. Ne kezdd el, hogy a te kutyád márpedig bármely helyzetben visszajön. Örülök, és te is örülj, hogy ilyen jó kutyád van. Ettől ez még komoly tudás a kutya részéről.

Rastafan 2014.03.28. 11:36:30

@vollibre: Nem azért izgatott, mert hívom, hanem mert eleve izgatott, hogy kint lehet a többiekkel :) . A városi kutyák jó része sajnos keveset van kint, nekik nagyobb poén kint lenni póráz nélkül, mint a falat. Persze az illatos jutalmak általában jobban bejönnek, mint a szárazak, erre még nem is tértünk ki.

A második részére: fene tudja, én nem szoktam poénból kihívni a kutyámat, ha éppen játszik és semmi nem sürget. Szóval nem játszom arra, hogy a kutyának a leginkább nehezére essen eljönni. Szerintem a legtöbben azért hívják ilyenkor a kutyájukat, mert féltik, néha egészen irracionális félelmekről is értesülök ("koszos lesz", "megszúrja valami a lábát", stb.)

vollibre 2014.03.28. 21:08:05

@Rastafan: Csak egy utolsó megjegyzés, és ígérem befejezem az észosztást (-: Érdekes módon a legtöbb városi kutyának elég gyatra a behívása, és kb. nulla a helyben maradása, pedig azoknál a kutyáknál, akiknél ez rendben van általában jól viselkedő, szófogadó kutyák.
A mi emberi értékrendünk szerinti tanítás nem igazán megfelelő, ezért érdekes, hogy a legtöbb kutya mégis képes normálisan együtt élni velünk. A legtöbb gazdi nyilván nem képzett szakember, de a kutyája azért nagyjából figyel rá, otthon nem csak a fal mellett lehet tőle közlekedni. Ennek folyománya, hogy sokan elhiszik magukról, hogy isteni tehetséggel megáldott módon nyúlnak a jószághoz. A koppanás akkor van, mikor belenyúlnak egy nehezen kezelhető egyedbe, és "az a hülye kutya" nem fogad szót, és eszébe sem jut, hogy esetleg máshonnan kéne a problémát megközelíteni.
A behíváshoz: sosem szabad a kutyát hívni, ha úgy is tudom, hogy tojik a fejemre, mert ebből a kutya csak egyet tanul meg: "ott a gazda, ordít, mint a sakál... rendben van. Látom ott vagy, majd mindjárt megnézem, hogy mi a fenét, akarsz csak előbb jól megszaglászom ezt az izgi kis egérlyukat."
És ebből jön, hogy a gazdi feje egyre csak vörösödik és tényleg üvölt már, és szépen semlegesíti magát a kutya számára.
süti beállítások módosítása