Ha béke van és nyugalom, a kutyák megdöbbentően sokat képesek aludni. Hogy mégis mennyi a sok, az kiderül az alant olvasható összefoglalóban.

Újszülöttek

Aki nem olyan mázlista, hogy megfigyelhetett egy-egy alomnyi újszülött kölyköt, az talán nem tudja, hogy a picik gyakorlatilag folyamatosan alszanak. Az amerikai állatvédő szervezetek megfigyelései szerint az idejük 90 százalékát töltik alvással.

Három hónapos kölykök

A mázlista kölykök napi tizenöt-húsz órát tölthetnek alvással. A gazdáknak azzal is örömet szereznek, hogy nyugodt körülmények között akár hét órát is képesek megszakítás, azaz kutyaalom használat nélkül átaludni.

Felnőtt kutyák

Bár a felnőtt kutyák alvásigénye fajtánként és egyedenként jelentősen eltérhet, általánosságban ők is napi tizenkét-tizenhat órát tölthetnek alvással.

 

Punnyadó bajnokok (Forrás: Amerikai Kennel Klub)

Ha valaki a nyugis kutyákra hajt, válaszhat kifejezetten lustulásra hajlamos fajtákat. Aki nem retten meg egy nehezen fegyelmezhető és meglehetősen cuki érzelmi terroristától, az tarthat például basset houndot, vagy angol bulldogot. Bár elvileg a társasági kutyának tenyésztett francia bulldog is jó választás, az biztos, hogy a sétaidőt szeretik aktívan tölteni és szerintem csak akkor lazulnak csöndben otthon, ha megkapják a napi mozgás adagot.

A tartása igen költséges, viszont nem fogja kifárasztani a labdadobálás a karunkat, ha masztiffot választunk. Ezek az óriások imádnak lustálkodni és nagyon kedvesek is.

Odakint pörgős bohóc, odabent a lustálkodás bajnoka – így jellemezhetőek a mopszok, nem csoda, hogy Budapesten is nagyon sokan tartják őket. Ha megfelelő alomból választunk, szerencsés esetben csak a ráncaik ápolására kell gondot fordítanunk, a többi megy magától.

Törpe kutyák – a yorkshire terrierek, shi tzuk és más, toy méretű kutyák általában aktívak, viszont apró lábaiknak köszönhetően relatíve sokat kell mozogniuk a lakásban és ráadásul szívesen nézik velünk a tévét.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr365759876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása