Matt Skogen kutyakiképző kissé meglepődött, amikor a Cincinatti állatkert munkatársától kapott egy levelet arról, hogy módot kell találni a jegesmedvék vemhességének ellenőrzésére.

elvis.jpgA kiképző eleinte kétkedett, mert bár sokan azt gondolják, a kutyák kiszagolják a terhességeket, erre vonatkozó tudományos vizsgálatot még soha nem végeztek. Skogen két kutyával kezdte meg a tréninget, egy border collie-val és az Elvis nevű beagle-lel. A kiképzés során jegesmedvéktől vett székletmintákat mutattak a kutyáknak, hogy azok kiszagolják a terhesség esetén megjelenő 5 proteinfajtát. Tekintve, hogy ezek mellett további majdnem kétezer protein szaga jelenik meg az ürülékben, a feladat nem könnyű. Skogen hamarosan rájött, hogy Elvisnek remek érzéke van a dologhoz, nem találgatott, sőt, olyan esetben is helyesen észlelte a vemhességet, amikor a mintát a zoológusok negatívnak nyilvánították - írja a National Geographic blogja.

Elvis tudása kincset ér, mivel a jegesmedvék életük során csak átlag ötször ellenek, és jellemzően csak egy-két bocsnak adnak életet. A zoológusok dolgát megnehezíti, hogy nagyon sok az álterhesség, ilyenkor a medvék minden, a vemhességre jellemző tünetet (súlynövekedés, fészekrakás, stb.) produkálnak. Az állatkerti dolgozóknak kamerák segítségével kell folyamatosan figyelniük az állatokat, ennek ellenére a múlt évben mindössze három jegesmaci születettt az Egyesült Államokban.

Elvis viszont 97 százalékos pontossággal megállapítja, vemhes-e egy jegesmedve, úgyhogy a segítségével remélhetőleg növekszik majd a bocsok száma idén.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr505631283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása