Egyesek azt tanácsolják, hogy ha sokat ugat a kutya, fröcsköljük le egy slaggal. Szerintem ez a taktika a legtöbb esetben bukásra van ítélve, mivel a kutya nem fogja jogos büntetésként értelmezni a dolgot és könnyen lehet, hogy csak még dühösebb lesz tőle.

ugatas_udvozlo.jpgA fejen spriccelés mögötti logika nyilván az, hogy a kutya számára kellemetlen, ha leslagozzák, ezért megtanulja, hogy ne érdemes ugatni. A dolog több szempontból is butaság. Egyrészt ezzel arra kondicionáljuk az állatot, hogy tartson a víztől, ami nem a legjobb taktika, tekintve, hogy néha meg kell fürdetni és ha kerted is van, lehet, hogy locsolni is szeretnél. Emellett a büntetés csak akkor működik, ha azt a kutya helyesen értelmezi. Ha azt gondolja, hogy a gazdája egyszerűen bosszantja valamivel, akkor nem fogja abbahagyni a helytelen viselkedést, sőt.

Puli tulajdonosként van némi fogalmam arról, milyen nehéz leszoktatni a kutyát a túl sok ugatásról. A legfontosabb a folyamat elején megérteni, hogy miért ugat a kutya? Fél valamitől, egyedül érzi magát? Esetleg a területét védi vagy gyanús idegen közeledtét érzi? Ha megvan az ok, könnyebb kezelni az okozatot. Egy stresszből eredő ugatást tökéletes marhaság megtorlással megpróbálni csökkenteni. Ehelyett meg kell próbálni megnyugtatni az állatot, esetleg egy jó, gazdiszagú ruhadarabot kell neki ajándékozni vagy hasonló.

ugatas_dominans.jpgA területvédelem esetében nehezebb a helyzet, mert én például nem szeretném teljesen kiülni a kutyából a védelmi ösztönt, de azt szeretném, ha nem ordítana torkaszakadtából, ha jön valaki. Ebben az esetben a halk morgást nagyon megdícsérem, hogy a kutya érezze, vettem a jelzését és tetszett. Az ugatást viszont az „elég” paranccsal leállítom. Ha megfigyeled a kutyát, láthatod, milyen helyzetben kezdi behergelni magát, a cél az, hogy már a helyzet kialakulását is megakadályozzuk. Például megakadályozzuk, hogy nekirontson a kerítésnek vagy kirohanjon az előszobába. Ha láthatóan fékezi magát és nem ugat, akkor jöhet a nagy dícséret és a jutalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr365583932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása