A filcesedés, gubancosodás sok gondot okozhat a hosszúszőrű fajtáknál. Rendszeres ápolással megelőzhetőek a szőr katasztrófák, de így is előfordul, hogy kialakul pár nagyobb csomó, aminek a szétbontása kifog rajtunk. Sokféle szőrbontó spray kapható, de ezek között több akad, aminek a használata hosszú távon több bajt okoz, mint hasznot. 

gubanc.jpgA hazai piacon elérhető gubancbontó sprayk nagy része gyakorlatilag csak alkoholból és vízből készül. Általában valamilyen közepesen irritáló alkoholféléből és desztillált vízből állnak, szerencsés esetben illatanyag nélkül. az áruk ezer és kétezer forint között mozog. Az alkohol feloldhatja a gubancban felgyűjt zsírt, és ezáltal a csomó meglazul, a kibontása könnyebb. Ugyanakkor erősen szárítja a szőrt és irritálhatja a bőrt, úgyhogy érdemes óvatosan bánni vele. Saját tapasztalatom az, hogy az ilyen sprayk nem sokat segítenek a szőrbontásban, viszont cserébe jó büdösek. Ennél már akkor is jobban járunk, ha ásványvíz és valamilyen olaj keverékével fújjuk be az inkriminált részeket. 

A drágább, kétezer forint feletti spraykbe azért már tesznek pár szebben hangzó összetevőt, például aloe verát, olajokat, és sokszor a hajápolókban is előszeretettel használt szilikonokat is. A szilikonfélék bevonják és simítják a szőrszálakat, így azok könnyebben kifésülhetőek, fényesebbek és simábbak. Ez persze csak illúzió, ápoló hatásuk többnyire nincs, úgyhogy én kerülöm őket (mellesleg a hajápolásban is). A menőbb márkák ezen felül vitaminokkal és fehérjékkel operálnak, hogy ezekből a szőrön keresztül mennyi szívódik fel, az mondjuk jó kérdés...Több ezer forintért sajnos biztosan megbombáznak minket valamilyen illatanyaggal (a TIGI terméke például "friss és intenzív eperjoghurt illatú"), ráadásul általában nem spórolnak vele, ami nagyon rossz hír, mert a kutyák érzékeny bőrét jó eséllyel irritálja és a szaglásukat is zavarhatja.

Ellenőrizzétek a termékek összetételét a Krémmánián

Az összetételeket átnézve el lehet mondani, hogy a különöleges olajok (sáfrányos szeklice, pl.) és a hidrolizált növényi fehérjék miatt lehet érdemes megvenni egy-egy gubancbontó terméket. Ezek a fehérjék gyorsan beépülnek a hajszálakba és bizonyítathatóan kondicionálják azokat, az olajok pedig táplálják és rugalmassá teszik a szőrt. 

 Összességében mégis azt mondom, hogy a házikészítésű, olaj-víz kombókkal jobban járunk, mint ezekkel a spraykkel. Igaz, hogy ezeket frissen kell kevernünk, hiszen nem használunk tartósítószereket, de magunk szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen olajos a keverék, illatosítóként tehetünk bele egy-egy csepp levendula vagy mentaolajat, amik nem csak jó illatúak, de hasznosak is. A tiszta aloe vera sprayk korrekt áron kaphatóak a legtöbb bioboltban, ezeket is könnyen bekeverhetjük a saját készítésű bontó és kondicionáló permetünkbe. Ásványvíz, olajok, aloe vera - a kutya szőrének nem igazán van szüksége többre (akárcsak az ember hajának). 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr558372798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rastafan 2016.02.10. 11:44:49

@Guadalupei Szűz: Nálam alapszabály, hogy veszek olyan terméket, aminek nem ismerem az összetételét, úgyhogy ezt biztos nem ajánlanám.

Guadalupei Szűz (törölt) 2016.02.12. 00:01:33

@Rastafan: Rá van írva az összetétele.

Rastafan 2016.02.15. 10:26:07

@Guadalupei Szűz: Az jó :) , csak arra céloztam, hogy általában előzetesen tájékozódom, sőt, a kutyás cuccok 99 százalékát neten rendelem meg, ezért örülök neki, ha egy gyártó/forgalmazó a neten is közli az összetételt.
süti beállítások módosítása