Bizonyos kutyák hajlamosak arra, hogy lenyeljék a játékaikat és még több gazda van, aki – talán alaptalanul – de ettől tart. A kutyák hihetetlen dolgokra képesek, ha tárgyak lenyeléséről van szó, összegyűjtöttem pár tippet, amivel minimalizálhatjuk a kockázatot.

Pontosan senki nem tudja megmondani, miért kattannak rá a tárgyak lenyelésére egyes kutyák, az viszont biztos, hogy a gazda csak súlyosbítja a helyzetet azzal, ha minden játékot elvesz tőle. Ha az állat késztetést érez, akkor jobb híján séta közben fog bekapni mindent, ami az útjába kerül, vagy a futtatón fogja ellopni más kutyák játékait.

Ezért a lenyelős kutyáknál különösen fontos, hogy ellássuk őket biztonságos játékokkal. Ha vannak játékai, amiket hurcolhat és rágcsálhat, természetessé válik neki a dolog és nem jön túlzott izgalomba egy játék láttán, ami szintén csökkenti a lenyelés kockázatát.

Mivel a kutyák nyelőcsöve – a miénkkel ellentétben – izmos, ezért olyasmit is könnyedén le tudnak nyelni, ami számunkra elképzelhetetlen, ezt a játékvásárlásnál is figyelembe kell venni. Emellett célszerű megfigyelni, mennyire erős a kutya harapása, ettől függ ugyanis, hogy milyen keménységű játékot adhatunk neki. Egy németjuhásznak vagy rottweilernek csak a legellenálóbb keménygumi játékokat ajánlom, egy retriever vagy uszkár viszont elvan a puhább darabokkal is.

A méret kérdését nehéz eldönteni. Az alapvonal szerintem az, hogy a játék nem tűnhet el a kutya szájában, legyen az labda, csont vagy bármi. A teniszlabda jolly joker, mivel elég könnyű ahhoz, hogy akár egy yorkie is elvigye, ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy a legtöbb kutya számára nehézséget jelentsen a lenyelése. Ha a kutya nem szereti a labdákat, vagy a gazda tart tőle, hogy lenyelheti őket, válasszunk valamilyen nagyobb, hosszabb játékot, például gumicsontot, rudat vagy kötélből készített játékot. Utóbbinál figyelnünk kell, hogy mikor kezd szétbomlani a kötél fonata, ekkortól ugyanis veszélyessé válik és jobb kidobni. Az atletikusabb kutyák szívesen frizbiznek is, sokféle kutyafrizbi kapható, ezek gumiból készülnek, így nem fordulhat elő, hogy a kutya felsérti a száját, amikor elkapja.

A textilből vagy más, puha anyagból készített játékokat csak felügyelet mellett adjuk a kutyának, mert nagy az esély arra, hogy leszakítanak róla egy darabot és lenyelik. Ugyanez a helyzet a sípolós játékokkal, a beépített sípot könnyen kioperálhatja és lenyelheti a kutya. Ha a kutya már lerágott egy darabot egy játékból, akkor annak vége, jobb, ha elvesszük tőle, mielőtt eltünteti a maradékot. 

Tartós játékot szeretnénk a kutyának, de spórolnánk is. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy kivárjuk, amíg kiderül, milyen típusú játékért van oda leginkább a kutya (gumi baba, labda, csont, stb.), és ha kiderült, akkor veszünk neki egy olyat a lehető legjobb minőségben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr225869756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása