Nagy Máté, az Oxford Egyetem Zoológiai Tanszékének kutatója és munkatársai különleges kutatást végeztek, amelyből kiderült: a közösen sétáltatott kutyák egyértelműen megmutatják, ki a domináns, sőt, a kutyák személyiségjegyeire is következtethetünk a sétakor mutatott viselkedésükből.

Nagy Máté (Oxford University) és Kubinyi Enikő (Magyar Tudományos Akadémia) közös kutatásának érdekessége, hogy a kutyák nyakörvére szerelt GPS-re és egy a gazdák által kitöltött kérdőívre építve von le következtetés a kutyák személyiségével kapcsolatban. A kutatók a Discovery Newsnak elmondták: míg az egyéni séták alkalmával kevésbé látható egy-egy kutya dominanciája, addig az együtt sétáltott kutyáknál egyértelmű a hierarchia.

A PloS Magazinban közzétett tanulmány szerint azok a kutyák, akik gyakran átvették a minifalka vezetését séta közben, nem csak dominánsabbak, hanem könnyebben taníthatóak és irányíthatóbbak, mint a társaik. Általában igaz, hogy a csapatvezetők idősebbek és – mint a felmérés során kitöltött kérdőívekből is látszik – más élethelyzetekben is dominánsan viselkednek.

Az etológusok régóta tudják, hogy a farkasfalkákat általában egy, vagy néhány pár vezeti, a falkában csak ezeknek a domináns pároknak születnek kölykeik. A kutyák társadalmára ugyanakkor nem jellemző az ilyen típusú falkaépítés, ezért a tudósok az ő esetükben vitatják a hierarchia szerepét és fontosságát. A friss kutatás egyértelművé tette, hogy a gyakran együtt sétáltatott kutyapárosokból rendszeresen a domináns egyed veszi át a vezetést. Kubinyi Enikő szerint a kutyák körében mért hierachia szintje nagyjából megegyezik a több szaporodó párral rendelkező farkasfalkákéval.

A kutatás önmagában is érdekes, de a tudósok azt remélik: az új eredmények segítségével könnyebben alakíthatják ki az ideális kutya párosokat például a kereső és mentő kutyás egységeknél

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr75779308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása