Rastafan 2014.01.13. 10:10

Répa reggelire

Futtatói ismerőseimtől hallottam a tippet, és bár az én kutyám egyelőre nem vevő a nyers répára, sok kutyánál bevált.

A nyers, tisztított répa elég édes ahhoz, hogy a legtöbb kutya szívesen elrágcsálja, tisztítja a fogakat és a béta-karotin tartalma is hasznos a kutyáknak. A répának ráadásul a rost tartalma is magas és kevés kalóriát tartalmaz, úgyhogy ideális rágcsálnivaló lehet.  Az ismerősök között van, aki a kutya táljába karikázza, más pedig egy darabban, külön adja oda a kutyusnak. Mindkét módszer megfelelő, feltéve, hogy előtte alaposan megtisztítottuk a répát.

Csemegeként adhatunk a kutyának almaszeleteket is mag és csuma nélkül – az alma segít letisztítani a kutya fogát és frissíti a lehelletet, meg persze A és C vitamint is tartalmaz. Engedélyezett a kutyák számára a sütőtök is, a magas rosttartalmú zöldség segíthet az emésztési gondok megoldásában és elég édes ahhoz, hogy a legtöbb kutya szívesen elfogyassza. Nem biztos, hogy kedvenc lesz, de belekeverhetünk a kutya eledelébe cukkinit, salátát, spenótot és zöldbabot is. Bár most nincs szezonja, de adhatunk a kutyának epret és dinnyét is (utóbbit mag nélkül). Ha egy banánt felkarikázunk és a szeletkéket szétválasztva lefagyasztjuk, mindig lesz otthon édes, a kutya számára veszélytelen csemegénk, amivel hosszabb ideig elszórakozhat, mint a boltban kapható jutifalatokkal.

Tilos viszont a szőlő és a mazsola, az avokádó és minden csonthéjas gyümölcs, csakúgy, mint az olajos magvak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr445755854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.01.14. 10:30:29

"feltéve, hogy előtte alaposan megtisztítottuk a répát."

Miért, ha kicsit sárosan, földesen eszi a kutya, az miért nem jó? :)

belekotty 2014.01.14. 18:36:03

Nekem is zabálják a kutyáim a répát kétpofára. Miért kell megtisztítani?

A másik kérdés miért tilos a csonthéjas? A dió is tilos? Nem tudom olyan gyorsan felszedni a diót, hogy a kutyák ne dézsmálják meg. Szépen elroppantják, ledobják a földre, majd kieszik a belét. A héját véletlenül sem nyelik le.

belekotty 2014.01.14. 18:38:11

Az én vizsláim pont ilyen elmélyültem majszolják a répát mint ez itt a képen. :-))
Ja és a képen lévő répa sincs megtisztítva!

lucernaböde 2014.01.14. 20:42:33

@belekotty: Mi sem tudunk túl sok diót felszedni...
Az öreg kutyánk csak a belét ette ki, a "kicsi" megdarálja az egészet héjastól, és megeszi úgy, ahogy van.
Amúgy az alma dolgot sem értem. A múltkor a kutya megevett több, mint 2,5 kg almát maggal, csutkával (nem zártuk el rendesen), és semmi baja nem lett.
Régebben nem hittem volna el, hogy egy bullterrier ennyire imádja a gyümölcsöket és zöldségeket.
süti beállítások módosítása