Azon kívül, hogy megnézzük, mekkora a kutya mancsa a testéhez képest, léteznek pontosabb módszerek is arra, hogy megtippeljük, hány kilós lesz egy kölyök felnőtt korábban.

Fajtatiszta kölyköknél nem nehéz a helyzetünk. Miután megtudtuk a fajta átlagos testsúlyát, érdemes megérdeklődni a tenyésztőnél az anya és az apa súlyát is, ebből nagy valószínűséggel kikövetkeztethetjük, mekkorára nő majd a kölyök.

Keverékeknél már bonyolultabb a helyzet, első körben az állatorvos segítségével próbáljuk megállapítani, milyen mixről van szó. Ha fogalmunk sincs róla, akkor próbáljuk meg közösen meghatározni, hogy kicsi, közepes vagy nagytestű kategóriába sorolható-e a kölyök. Az állatorvos ezt többek között a csontszerkezet segítségével meg tudja mondani.

Most pedig jöhetnek a számítások a Daily Puppy gyűjtésében:

A törpe, és kisméretű kutyáknál az állat hathetes korban mért súlyát duplázzuk meg, majd az eredményt ismét szorozzuk meg kettővel, így megkaphatjuk a kutya várható felnőttkori súlyát. Például: ha egy csivava hathetesen fél kilót nyom, akkor felnőttkori testsúlya kkörülbelül két kiló lesz.

A közepes, és nagytestű kutyák esetében kiindulási alapunk a tizennégy hetes testsúly, amit kétszerezünk, majd hozzáadjuk az eredeti súly felét. Például: egy golden retriever kölyök 11 kilót nyom tizennégy hetesen, eszerint a felnőttkori súlya körülbelül 33 kiló lesz.

Egy újabb módszer , amit minden testméretre alkalmazhatunk: megmérjük, a kutyát, elosztjuk ezt hetekben mérhető életkorával (ha öt hetes, akkor öttel, pl) aztán beszorozzuk az eredményt ötvenkettővel a felnőtt testsúlyhoz. Utóbbi nyilván a legpontatlanabb az összes módszer között és mondanom sem kell, hogy tuti számítás nem létezik, de ezek a technikák arra mindenképpen jók, hogy óriási meglepetés ne érjen minket, ahogy cseperedik a kutyus. 

4 komment

Címkék: kölyök

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr195737897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radó 2014.01.06. 16:49:59

Közepes és nagy testű kutyáknál nem egyszerűbb a 14 hetes testsúlyt hárommal megszorozni? :)

Makkasz 2014.01.06. 17:06:03

Te josagos eg!

A kistestu kutya felnottkori testsulya,

hathetes suly * 4

A kozepes, nagytestu (pelda szerint):

14 hetes suly * 3

De a leiras szerint:

14 hetes suly * 2,5 = 27,5

Makkasz 2014.01.06. 17:09:09

@radó: Nem, a leiras szerint 2,5-el kene szamolni, persze a szamitas is rossz.

Es hogy miert nem 10 kilos a peldabeli kutya, hogy 25 legyen (vagy 30) felnotten? Ki tudja?

Komolyan mondom a kutyak hulyek, de a kutyasok...

Pesti Kornél 2014.01.06. 20:59:01

Miért nem úgy számoljuk a kistestű kutyák felnőttkori súlyát, hogy a hathetes súlyhoz hozzáadjuk a hathetes súlyt, aztán hozzáadjuk a hathetes súlyt, majd az eredményhez hozzáadjuk a hathetes súlyt? Ezzel az erővel... Ezek után, ugye, tudjátok, mikor fogok ennek a blognak a tanácsaira hallgatni, ugye?
süti beállítások módosítása