Nemrég több látogatást tettünk az állatorvosnál torokfájás ügyében (erről itt) és éppen a rendelőben voltunk, amikor a doki kapott egy telefont, miszerint egy kutya megevett egy sportszeletet a csomagolással együtt. És ez még csak a kezdet.

Az állatorvosunknak volt szerencséje ökölnyi követ is kioperálni egy kutyából, a labdákról és más apportjátékokról nem is beszélve. Még sehol nem olvastam tudományos magyarázatot arra, hogy miért nyelnek le mindenféle fura tárgyat a kutyák, az viszont tény, hogy az ismerettségi körömből származó esetek mindegyikében olyan kutya volt a főszereplő, akivel csak ritkán játszottak. Ez elsősorban a labda/kő/fadarab vonalra vonatkozik, ezeket szedheti fel a leggyakrabban a kutya, ha sétálni viszik, de ismerek több notórius papírzsepi-  és szemétevőt is.

kuty.jpg

Ha valaminek szaga van – vagy éppen kellően gusztustalan – az vonzza a kutyákat, feltételezem, hogy valamilyen ősi ösztön veszi rá őket arra, hogy megegyék. Ha az étel illatkozik a csomagolásban, a legtöbb kutya nemigen törődik a csomagolással.

A többi tárgy esetében viszont szerintem inkább véletlenről lehet szó, több esetről is hallottam, amikor a kutya játék közben véletlenül lenyelte a labdáját. Az pedig biztos, hogy sokkal kisebb az esély a labda lenyelésére, ha a kutya számára természetes, hogy ilyesmit lehet rágcsálni és nem élete nagy zsákmányaként kezeli az ellopott játékot.

A megfelelő játék kiválasztásakor érdemes betartani néhány egyszerű szabályt:

  • Csak olyasmit vegyél a kutyádnak, amit te is meg tudsz hajlítani kézzel.
  • Az anyaga elég kemény legyen ahhoz, hogy ne tudjon könnyedén kiharapni belőle darabokat.
  • Ha a kutya szája „tele van” a játékkal, vagyis a labda vagy akármi elég nagy ahhoz, hogy mindig látod, amikor nála van, akkor valószínűleg nem kell a lenyeléstől tartani.
  • Előnyős, ha elég amorf ahhoz, hogy ne csusszanjon le könnyedén a torkán.
  • Amikor először adsz egy játékot a kutyának, mindig figyeld meg, mit csinál vele, csak akkor hagyd magára a játékkal, amikor már megszokta.
  • Tarts otthon többféle játékot és add őket felváltva a kutyának, hogy  soha ne unatkozzon és ne keressen játékot séta közben a földön.
  • A kötélből/rongyból készült játékokat rendszeresen ellenőrizd: ha elkezdenek foszlani, le kell vágni róluk a felfeslett részt, ha látszik rajtuk, hogy tovább fognak bomlani, irány a szemetes.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr835633790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása