Az együtt köhögés sajnos az én hibám, mint kiderült, megfertőztem a kutyámat valami makacs vírussal, úgyhogy az elmúlt hetet közös gyógyulgatással töltöttük, így.

A kutyák a speciális betegségek mellett ugyanolyan betegségeken is áteshetnek, mint mi: köhögnek, folyik az orruk, begyullad a torkok, rosszabb esetben lázasak is. Ember gyógyszert semmiképp ne adjunk orvosi utasítás nélkül, néhány természetes gyógymóddal viszont érdemes próbálkozni. Ha nem is gyógyul meg tőle teljesen az állat, javíthatunk az állapotán.

kuc.jpg

Méz

Nem csak erősíti az immunrendszert, de bevonja a torkot, így csökken az irritáció és a gyulladás. Napi 3-4 teáskanállal is adhatunk belőle, a kutyák általában nagyon szeretik és külön előnye, hogy vitamint is keverhetünk bele, elég aromás ahhoz, hogy elfedje az ízét.

Inhalálás

A kutyát persze nem vehetjük rá, hogy hajoljon egy forróvizes fazék fölé, de nem is ez a cél. A gyulladt hörgőket nem szabad közvetlenül belélegzett forró gőzzel terhelni. A legjobb egy kis kuckót találni, ahova bebújunk a kutyussal, bevisszük magunkkal a nagy bödön forró vizet, amibe mentát, eukaliptusz olajat és kakukkfüvet teszünk. Előbbi kettő könnyíti a légzést és segít a nyák fellazításában, utóbbi csökkenti a gyulladást és a köhögést. Én az ebédlőasztalra borított ágytakarókkal csináltam magunknak „izzasztó sátrat”, ide ültünk be kutyusal mintegy 20 percre naponta. Ha valaki nem tud ilyen spéci helyiséget létrehozni, megteszi a fürdőszoba is, ha teleengedjük a kádat forró vízzel, ez persze kevésbé takarékos, mintha leválasztanánk magunknak egy szobarészt.

C vitamin, Echinacea, homoktövis

Embernél és kutyánál is jól beválnak a megfázásos időszakban és erősítik az immunrendszert. Én olyan kapszulát veszek, ami mindhármat tartalmazza. A kapszulákat szétnyitom, a tartalmát egy diónyi főtt rizsre szórom, aztán rácsöppentek egy borsónyi mézet. Gyorsan labdát gyúrok belőle, a kutya pedig szívesen megeszi. Akár egész télen adhatjuk neki ezt a mixet, nem csak a megfázás, de a felfázás ellen is védekezhetünk vele.

Illóolajos cseppek

Lehet, hogy ez más kutyánál nem működik, az enyém éjszakánként, amikor rájött a köhögőroham, hajlandó volt pár csepp mentával ízesített vizet lefetyelni a kezemről. Nagyon híg oldatról van szó, hiszen nem akarjuk tönkretenni a kutya szaglását, de arra jó, hogy egy kicsit könnyítsen a légzésén, amikor nagyon letapad a nyák. Ugyanezzel az oldattal az orrát is benedvesítem, amikor köhög, ez olyan, mint az embereknek készített orrtisztító rudacskák, amiket meg kell szagolni, de persze jóval enyhébb.

Ha a tünetek pár nap alatt nem enyhülnek, mindeképpen vidd állatorvoshoz a kutyát, mert lehet, hogy antibiotikumra lesz szüksége, de a fenti módszereket ezután is alkalmazhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr455629010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása