Danielle Jacobs huszonnégy éves és Asperger-szindrómában szenved. Az autizmusnak ez a viszonylag gyakori formája pánikrohamokat, zavartságot és önkárosító viselkedést okoz. Danielle azért készítette a fenti videót, hogy megismertesse a világgal, milyen ezzel a betegséggel élni, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen támogatást nyújt neki segítő kutyája. Samson, a négy éves rottweiler nem csak előre jelzi a rohamok közeledtét, de meg is akadályozza a gazdáját abban, hogy kárt tegyen magában és megnyugtatja őt, ha rátör a pánik. Danielle egy menhelyről hozta el Samsont és ő maga tanította be. 

Aki eddig nem értette, miért tartanak az emberek kutyát, annak szerintem elég ezt a videót megnéznie...

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr357553868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szajberpiraty 2015.06.18. 20:05:22

Egyáltalán nem jellemző, hogy az asperger-szindróma pánikrohamokat, zavartságot és önkárosító viselkedést okozna, ez durva általánosítás! Előfordulhatnak ilyen tünetek is, azonban ez nem feltétlenül az autizmus spektrum zavar miatt van.

alte trottel 2015.06.18. 20:30:23

És a kutya viselkedéséről, hasznáról is van véleményed?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.18. 22:46:58

Akármilyen rossz kedvem is van, ha a vizsláim odabújnak a lábamhoz, tudom hogy szép az élet.

2015.06.19. 07:42:59

Ennyit a "veszélyessé" nyilvánított, ráadásul menhelyi rottweilerről.
Szenzációs a kutya!

Morrancs 2015.06.19. 09:53:18

"Danielle Jacobs huszonnégy éves és Asperger-szindrómában szenved. Az autizmusnak ez a viszonylag gyakori formája pánikrohamokat, zavartságot és önkárosító viselkedést okoz."

Ez a mondat úgy ahogy van baromság, és javítani kéne!

2015.06.19. 10:27:37

"Az Asperger-szindróma (Asperger syndrome, gyakori rövidítése AS) neurobiológiai pervazív fejlődési zavar; az autizmus spektrum zavarok közé tartozó pszichiátriai kórkép. Az Asperger-szindrómára – az egyéb autizmus spektrumhoz tartozó betegségekkel ellentétben – jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, valamint az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint. Mindezek miatt felismerése is nehezebb, egyes becslések szerint az esetek 30-50%-át nem diagnosztizálták. Számos Asperger-szindrómás magától is képes felismerni azokat a dolgokat, amiben eltér a többi embertől, megtanulja leküzdeni hátrányait és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás."

"Jellemző a szociális interakciók minőségbeli hiányossága ezek közül legalább két területen: a viselkedési minta, testbeszéd zavart, például kerüli a szemkontaktust, vagy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat; kapcsolatteremtő képessége korához képest fejletlen; nincsenek spontán vágyai arra, hogy másokkal együtt tevékenykedjen; nem akar társas, vagy érzelmi kapcsolatokban részt venni.

"Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő, melyre érdeklődési és aktivitási formák esetében legalább az alábbi jellemzők közül valamelyik ráillik: belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus és korlátozott érdeklődési területbe, mely nagy mértékben eltér a normálistól; ragaszkodik speciális, semmi haszonnal nem járó rutinokhoz vagy rituálékhoz; folyamatosan foglalkozik egyes tárgyak vagy részeik vizsgálatával.

Mindezek jelentős gondokat okoznak a társas kapcsolatokban, az iskolában vagy a munkában."

Végigolvasva az Asperger-szindróma tüneteit, melyet nem akartam idemásolni, valószínű, hogy a cikkben szereplő Danielle nem Asperger-szindrómás. Egy zavart testbeszédű egyénnek elég nagy kihívás a kutyatartás, vagy kiképzés - ez napi tapasztalat. Lehet a betegsége valamilyen más - depresszióval összefüggő - betegség.

Forrás: Wikipédia

Rastafan 2015.06.19. 12:37:19

@Morrancs: Köszönöm szépen ezt a rendkívül szofisztikált véleményt. Kicsit jobb lett volna, ha megírod, szerinted mit kéne javítani, de így biztos kielégítőbb volt neked.

Rastafan 2015.06.19. 12:38:30

@...elmúlik...: Nem tisztem, hogy diagnosztizálja Danielle-t, ezt rábízom. Szerintem egyébként az én szempontomból ez kevésbé érdekes

2015.06.20. 07:27:20

@Rastafan: Jó, jó, csupán az említett betegséggel én sem voltam tisztában, azért néztem utána. Nem rossz szándékból történt, hidd el.
süti beállítások módosítása