Én eddig csak terelő- és munkakutyákkal töltöttem hosszabb időt, az kiderült, hogy az orruk előtt kiugró vadnak nem nagyon tudnak ellenállni, hiába kiabálunk nekik, hogy ne  rohanjanak utánuk. Persze általában hamar visszatérnek, de ismerve a hazai (orv)vadászokat és általános állapotokat, legjobb elkerülni az elkujtorgást, ebben segíthet egy síp,

Az ultrahang sípról sokan azt gondolják, hogy kizárólag ultrahangot ad, ergó a számunkra nem hallható. Ez nem igaz, ezek a sípok a mi fülünknek is hallható tartományban is működnek, méghozzá nagyon erőteljesen.

Nekem olyan sípom van, mint a képen, Trixie gyártmány és remekül működik, iszonyú erősen lehet vele fütyülni és a sípszó magasságát is lehet rajta állítani az alsó, anyacsavarra emlékeztető bigyóval. A felső bigyót viszont célszerű jó erősen meghúzni, mert alapból elég laza és nekem már két darabot sikerült elveszítenem azért, mert séta közben lecsavarodott és szép halkan lepottyant. Nem mintha tragédia lenne, mert 500-700 forintért meg lehet vásárolni a legtöbb állatfelszerelés boltban ezt az "alapmodellt". A profik megtanítják a kutyákat arra, hogy önálló parancsként értelmezzék a különböző sípjeleket, én csak arra használom, hogy felhívjam a kutya figyelmét (egy hosszú sípolás) és visszahívjam (egy hosszú, két rövid), ez külön tanítás nélkül is megy.

Ha meghallja a sípot, Ozmoz rögtön visszaszalad hozzám, vigyázzba ül és várja a folytatást - lehetőleg jutifalatot :).  Szerintem az erdőn-mezőn sétáló kutyák mellé érdemes egy ilyet venni, amikor egyszer-egyszer a futtatón próbáltam ki, jó sok kutya szaladt oda hozzám, szóval jó az esély arra, hogy beválik, nem akkora összeg, amit ne lenne érdemes megkockáztatni. 

1 komment

Címkék: síp

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr277428718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commodore 2015.05.05. 22:11:21

Jó dolog ez a síp, nekem is sikerült elhagyni, egy viszont meglett a hóolvadás után.
süti beállítások módosítása