A brit RSPCA (állatvédő liga) a blogon már korábban is szereplő grafikust, Lili Chint kérte fel arra, hogy készítsen egy egyszerű rajz sorozatot arról, mit üzennek a testbeszéddel a kutyák. Nekem a legjobban az tetszik, hogy Lili rajzaival látványosan megmutatja, mi a különbség egy lazán és érdeklődve váró és egy feszült, ideges kutya között. Az emberek többsége értelmezni tudja a morgást, a vicsorgást, de az agresszió egyértelmű jeleinek hiányában nem mindenki képes megállapítani, hogy egy kutya valóban barátságos, vagy ideges és nem szeretné, ha közelednénk hozzá.

kutyi.jpg

Első sor: A boldog kutya:

  1. Laza test- és szájtartás, lesimuló bunda, normál méretűre nyitott szemek, farokcsóválás.
  2. Játékra hívás: a fenék a magasba emelkedik, farokcsóválás, normál méretű szemek és normál fültartás, esetleg izgatott ugatás
  3. Lesimuló szőr, figyelmes, érdeklődő arckifejezés, lazán tartott, nyitott száj, a testúly egyenletesen oszlik el mind a négy lábon.

Második sor: Az aggódó kutya

  1. A kutya lesunyja magát: a normálisnál alacsonyabban tartja magát, a fülek hátracsapva, a farok a lábak közé húzva, ásítozás
  2. A kuta fekszik, kerüli a szemkontaktust, fülek hátrasunyva, ideges szájnyalogatás
  3. A kutya leeresztett fejjel, hátracsapott füllel ül, kerüli a szemkontaktust, ásítozik, emeli a lábát.

Harmadik sor: A dühös kutya

  1. A kutya a mellső mancsokra helyezi a testsúlyt, a fülek és a farok mereven felcsapva, a szőr felborzolódik, a pupillák kitágulnak, az orr ráncolódik (domináns agresszió - a szerk.)
  2. A kutya farkát behúzva összegörnyedve fekszik, a fülek hátracsapva, vicsorog (félelmből eredő agresszió - a szerk.).
  3. A kutya a szokásosnál lejjebb ereszkedve, a testsúlyát a hátsó lábakra terhelve áll, a fejét felemeli, a száj nyitva, az ajkak feszes felhúzva megmutatják a fogakat, a tekintet fenyegető és merev, morgás.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr587389514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2015.04.23. 11:10:54

Hát azért nagyon reménykedem benne, hogy aki már látott életében kutyát, annak ezek rajzos útmutató nélkül is egyértelműek.

Rastafan 2015.04.23. 13:43:42

@Lenina Huxley: Én is reménykedtem, amíg nem kezdtem el kutyát sétáltatni Budapesten. :)

turista a saját országában 2015.04.23. 13:50:46

A 3. sor első testhelyzete a legszembetűnőbb, ami félreértésre és ezáltal veszélyre adhat okot.

lmlm 2015.05.22. 16:06:59

A 3. sor első testhelyzetéből sosem következik az AZONNALI támadás. Az a "very unhappy" megnevezés. Abban a testtartásban benne van a bizonytalanság, ami elmehet a 3. sor 2. vagy 3. lépéséhez, de akár a 2. sor 1-2-3 magatartáshoz is.
süti beállítások módosítása