Csúcssebességre kapcsoltak a hibrid tenyésztők: a két különböző fajtatiszta egyed párosításával létrejövő designer kutyák ára sokszor magasabb, mint a standard fajtáké, hogy ebből mennyi az átverés, az más kérdés.

Itt a blogon többször volt már szó a hibridekről és arról, hogy mennyire népszerű lett a labradoodle (labrador-uszkár mix), a cockapoo (cocker spániel- uszkár mix) és a többi designer kutya. A BBC cikke szerint a Petplan kisállatbiztosító adatai azt mutatják: az elmúlt öt évben 400 százalékkal ugrott meg a cockapoo-kra kötött biztosítások száma, ez a hibrid, illetve a labradoodle szinte minden évben a top tízben végez a megkötött szerződések számát tekintve.

A Dogs Today magazin szerkesztője szerint a designer kutyák vásárlásának a hátterében jó adagnyi sznobság áll, amit alátámaszt az is, hogy a "doodle-ok" ára sokszor jóval magasabb, mint a fajtatiszta kutyáké. A designer kutyák vásárlását sokszor azzal indokolják, hogy az uszkárral kevert kutyák a fajtához hasonlóan nem vedlenek és többé-kevésbé hipoallergének. Ez egyébként nem igaz; csak a labradoodle-ok és goldendoodle-ok mintegy 30 százaléka örökli az uszkárok trimmelhető, minimálisan hulló szőrét. És bár a hibridek valóban egészségesebbek lehetnek, mint a fajtatiszta állatok, az egy-egy fajtára jellemző túltenyésztési gondok elkerülése még nem jelenti automatikusan, hogy a keresztezésből születő kölyök egészséges lesz. A designer kutyák tenyésztőit semmi nem kényszeríti arra, hogy egészségügyi szűréseket végezzenek a szülőpárokon, úgyhogy előfordulhat, hogy egy genetikai rendellenesség öröklődik.

Akár indokolt a doodle mánia, akár nem, az biztos, hogy ezek a hibridek elsősorban az uszkároknak köszönhetik a sikerüket. Az uszkárt gyakorlatilag újramárkázzák a hibrid tenyésztők azzal, hogy az egészséges, okos és könnyen ápolható kutyát "elrejtik" egy másik fajta külseje mögé.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr366217870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása