Beszéltünk az unatkozó kutyákról és arról, hogy a városi kutyák unaloműzés gyanánt szívesen feldszednek mindenféle szemetet, sőt, ha alkalmuk van rá, más kutyáktól is megpróbálják elvenni a játékokat. Az ilyen kutyák gazdáinak ajánlok most pár eszközt, amivel kezelhető a helyzet.

A kutyák imádnak hurcolni: zoknit, botot, PET palackot, mindenfélét, ami jól megfogható és jó illata van, főleg, ha ráadásul jó érzés rágcsálni is. Már többször kifejtettem a blogon: szerintem minden gazdától elvárható, hogy foglalkozzon a kutyájával és a séták alkalmával izgalmas és szórakoztató feladatokat adjon a kutyájának.

De vannak olyan helyzetek, amikor ez nehezen megoldható, ilyenkor jön jól, ha a kutyával megszerettetjük a cipelést. Ez egyszerűen arról szól, hogy séta közben, vagy a séta egy részében odaadunk a kutyának egy játékot, amit ő visz majd, mint a zsákmányát. Mivel ez a viselkedés ösztönös, csak az a dolgunk, hogy felerősítsük és pozitív asszociákat kapcsoljunk hozzá.

Erre a célra az egyik legalkalmasabb eszköz az apport dummy. Ez egy erős vászonból/műszálból készült lezárható zsákocska, amit megtölthetünk a kutya kedvenc csemegéjével. Minél erősebb illatú falatokat rakunk bele, annál jobb. A legjobb, ha a lakásban kezdünk el gyakorolni vele, megmutatjuk a kuyának, megtanítjuk, hogy hozza, esetleg el is dugjuk. Ha ráérzett az ízére, akkor séta közben is elővehetjük és vitethetjük vele. Ha túl gyakran tenné le, akkor egy kis jutalomfalattal (jó, ha olyan illatú, mint a dummy tölteléke) ösztönözhetjük arra, hogy vigye tovább. Szerintem a legjobb, ha séta közben, különböző időpontokban vesszük elő a dummyt, hogy a kutyát meglepjük vele vagy megjutalmazzuk, ha jól viselkedett.

A harapdálós fajtáknak (rottweiler, németjuhász, stb.) ugyanezt a töltős trükköt eljátszhatjuk egy keménygumi játékkal is. Válasszunk egy jó nagy játékot, nem baj, ha nehéz, hadd szórakozzon vele a kutya. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy mosható, jól bírja a strapát és húzhatjuk vagy eldobhatjuk.

A másik végletbe tartozó, puhaszájú kutyáknak (retrieverek, szetterek) készíthetünk házilag apport palackot: egy üres fél-egy literes palackot betekerhetünk valamilyen textilbe vagy egyszerűen ráhúzunk egy régi zoknit/harisnyát és mehet a menet.

 

A palack nagy előnye, hogy szintén tölthető, rakhatunk bele valami kemény tárgyat is, hogy zörögjön és persze van belőle utánpótlás, ha tönkremegy. Mivel a palackok könnyen repednek, ezt tényleg csak a lágy harapású, illetve kisebb kutyáknak adjuk, nehogy megsértsék a szájukat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr345846292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása