Egy futtatós ismerősöm azt válaszolta, hogy otthon szokott gyakorolni a kutyájával, amikor megkérdeztük tőle, miért nem visz valamilyen játékot a séták alkalmával és miért nem ad feladatot a kutyusnak? A séták elmismásolása nem csak butaság, de hosszú távon komoly következményei is lehetnek.

A fent említett ismerős társa egy fiatal golden retriever, aki az utóbbi időben egyre többször vicsorog a többi kutyára, agresszívabban játszik, láthatóan idegesebb, mint korábban. A gazdáját annak idején hoszú hetekig kellett győzködni arról, hogy vigyen labdát a sétákra, így – ha más nem – legalább azt rágcsálhatja-cipelheti a kutya és nem szed fel semmi koszt. (Azt már remélni sem mertük, hogy esetleg el is dobja a labdát a gazda). Egy ideig ment a dolog, a kutyus szorgalmasan hurcolta a labdát és hamar rájött, hogy ez a maximum, amit ettől az embertől várhat.

Újabban viszont már a labdáját sem kapja meg a kutya, aki unaloműzés céljából ismét felszedeget minden undormányt, amit talál és kezd egyre agresszívabban viselkedni. A séta a városi kutya számára a nap fénypontja, ilyenkor van lehetősége arra, hogy a gazda teljes figyelmét megkapja és játszhasson. Sok gazda viszont úgy viselkedik ilyenkor, mintha a sétáltatás szükséges rossz lenne, nem törődik a kutyával, nem beszél hozzá vagy játszik vele.

További sétálós blogok itt

A budapesti kutyatartók jó része előnyben részesíti a munkakutyákat, miközben nem érti meg, hogy az állatnak feladat, elfoglaltság kell. Aki retrievert vesz, de nem hajlandó labdázni vele, az nem normális, hiszen mindenki tudhatja, hogy ennek a fajtának az apportírozás a szenvedélye. Az már akár  állatkínzásnak is nevezhető, hogy nem csak nem labdázik vele, de semmilyen feladatot nem ad a kutyának.

Hogy reagál erre az állat? Eleinte még könyörgően nézett a gazdájára, remélve, hogy történik valami, mostanra feladta a reményt és a frusztrációját növekvő agresszióval mutatja ki a többi kutya felé. Ha egy retriever vicsorog, akkor nagy baj van. Városi kutyabarátok, kérlek benneteket, fontoljátok meg, milyen fajtát választotok, nem szégyen kísérőkutyát/ölebet tartani, akiknek elég a jelenlét és kevésbé fontos a munka. De aki még a séták során sem akar figyelmet fordítani a kutyára, az jobban teszi, ha újragondolja a kérdést  a saját, a kutya, és a többi kutyástárs érdekében.

9 komment

Címkék: séta gazda

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr805844099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakle 2014.03.05. 20:33:01

Mit lehet csinálni azzal a kutyával, akit abszolút hidegen hagy a labda és bármilyen játék?

colizoli 2014.03.05. 20:39:57

Ez engem is érdekelne.

Sun9us 2014.03.06. 00:45:03

Én már a "lakásban a kutya" dolgot sem értem igazán. A kutyának az udvaron a helye. Ja, és a fentieket simán az állatkínzás kategóriába lehet sorolni.

amit még megtehetsz 2014.03.06. 06:10:04

Szerintem a pesti utcákat elborító sz@r mennyisége hihetetlen. Az ottani kutyatartókat kérdezem szerintük ez normális?

Wannabe 2014.03.06. 08:50:26

@Sun9us: Az ilyen általános kijelentéseknek semmi értelmük. Vannak kutyák, akiknek jobb az udvaron, de azoknak is kell a séta, mert mikor már minden fűszál ismerős, akkor az udvar is csak egy nagy kennel.
De az átlag kutyák szociális lények és nem értik miért vannak kirakva az udvarra, mikor a családjuk meg odabenn van.
Nagyon sok városi, lakásban tartott, de rendesen foglalkoztatott kutyának jobb dolga van, mint egy falusi, udvaron felejtett, csaholó "kerti gyom" házörzőnek.

Kővágó Paulina 2014.03.06. 12:53:58

@Lakle:
Szerintem valamilyen szinten mindegy, hogy mit, csak csináljatok valamit ketten. Hogy élmény legyen a közös "vadászat". Labdázás, pecázás, nyáron együtt strandolás, nyomkeresés, vagy szimplán feladatozás, tanulás. Mindegy, a lényeg, hogy az a pár perc séta tartalmasan teljen és tényleg gazdiról és a kutyáról szóljon, ne arról, hogy a kutya bóklászik, a gazdi meg trécsel és telefonál.

Lakle 2014.03.07. 06:48:32

@Kővágó Paulina: Nálunk a "pár perc" séta olykor 3-4 óra, de értem a lényeget. Köszi!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.09.01. 00:14:05

@Sun9us: remélem nem lesz kutyád egy darabig. Még nem állsz rá készen. De olvass a témában sokat, vagy menj el futtatókba, és nézd meg az ottani kutyákat, aztán menj el kertesházakhoz -valódi tisztelet a kivételnek-és nézz a szemükbe azoknak a kutyáknak. Aztán majd hozz érveket!!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.02.03. 21:42:29

@Sun9us: Későn találtam ide, de: a kutyának a gazdája mellett a helye.
süti beállítások módosítása