Minden kutyatulajdonosnak meg kell oldania a gyógyszerbeadás problémáját. Szerencsés esetben a gyógyszert valami finom csemegébe rejthetjük, de előfordul, hogy kénytelenek vagyunk legyömöszölni a torkukon.

Először is érdeklődjük meg az állatorvostól, hogyan adhatjuk be az adott gyógyszert: bizonyos tablettákat nem szabad széttörni és sajnos sok antibiotikum esetében nem működik az elrejtéses módszer, mert az élelmiszerrel való közvetlen érintkezés csökkenti a gyógyszer hatását. Ha a doki szerint nincs akadálya a könnyebb módszer bevetésének, akkor a májkrémet javaslom a beadáshoz: puha, formázható és elég aromás ahhoz, hogy szívesen befalják a kutyák. Falánkabb példányok szerencsés esetben gondolkodás nélkül lenyelik a kis májgombócot, de készüljünk fel arra a lehetőségre, hogy a kutya kihorgássza belőle a tablettát és kiköpi. Bár nem biztos, hogy mindig beválik, de mi porrá törjük a gyógyszereket, kellő mennyiségű májkrém mellett a kutya hajlandó megenni és így nem kell a kiköpés veszélyétől tartani.

Ha ez a módszer tilos, akkor bizony le kell dugnunk a bogyót a kutya torkán. Ehhez ki kell nyitnunk a kutya száját, ami csak abban az esetben könnyű feladat, ha már kölyökkortól hozzászoktatjuk a kutyust ahhoz, hogy kérésre nyissa a száját. Ilyenkor is ellenkezni fog, hiszen nem hülye, de legalább nem kell lebirkóznunk. Ha nem akarja kinyitni a száját, a legjobb módszer, ha a felső ajkát finoman rányomjuk a felső fogsorára, ettől ugyanis biztosan kinyitja.

Leginkább a felső metszőfog mögötti területen tudjuk megfogni az állkapcsát, és feljebb nyomni, miközben a másik kezünkkel tegyük a tablettát a nyelve hátsó, középső részére. Amint megvan, engedjük el a kutya száját, kicsit emeljük fel a fejét és finoman masszírozzuk meg a torkát, amíg lenyeli. Ha megnyalintja az orrát, akkor valószínűleg lenyelte a bogyót, de vigyázat! A  kutyák izmos nyelőcsöve hihetetlen mutatványokra képes: olyankor is fel tudják tornázni a gyógyszert, amikor azt hisszük, ez lehetetlen. Úgyhogy a következő pár percben mindenképpen tartsuk szem előtt a kutyust.

A kutyák nagyon jól értik a „ha...akkor” helyzeteket (ld. Csányi Vilmos könyveit), ezért célszerű a tabletta beadása előtt kikészíteni egy finom jutalmat és megmondani neki, hogy ha lenyeli a bogyót, jutalmat kap. Ha ugyanazokat a szavakat használjuk, a jutifalatot látható helyre tesszük és azonnal oda is adjuk, ha jó volt, akkor hamar megérti a játék lényegét.

Végül ne felejtsük el, hogy a gyógyszer beadása után mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz. 

Tipp: Egyes állatorvosok szerint könnyebben rá lehet venni a kutyát arra, hogy lenyelje a gyógyszert, ha ráfújunk az orrára, miután a szájába adtuk a tablettát. Még nem próbáltam ki ezt a módszert, de mivel nálunk még tart az antibiotikum kúra, tesztelni fogom. 

1 komment

Címkék: gyógyszer

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr625748446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2014.01.09. 22:19:33

Én extra nagy méretű műanyag fecskendővel szoktam, kis vízzel együtt, hogy csússzon. Be kell fogni az orrát, akkor tutira nyel egyet, reflexből. A víz miatt tuti nem jön vissza, és nem is akad meg. Ennyi.
süti beállítások módosítása