Az előző posztban felsoroltam a szerintem legfontosabb általános tudnivalókat a puli bundájával kapcsolatban, most jöhetnek a konkrét ápolási tippek, amelyek közül többet bevethetnek a nem-puli tulajdonosok is.

Két fürdetés között érdemes gyakran rendberakni a puli bundáját, mert csak így marad tiszta és szép. Amire nincs szükség: mesterséges alapú szárazsampon, kutyaillatosító, vagy bármilyen más szőrvarázslat. Amire szükség lesz:  jó minőségű, tiszta, természetes olaj (lehetőleg extraszűz olivaolaj), langyos víz, papírtörlő és egy spray palack.

Amint a puli bundája elkezd szalagosodni, elfelejtjük a fésűt és innentől kezdve csak a kezünket használjuk az ápoláshoz. Tépésnek hívjuk azt az eljárát, amikor a bundát maximum hüvelykujj méretű részekre bontva tincsekre húzzuk szét. A tépés során rétegenként haladunk és igyekszünk minél teljesebb munkát végezni, ami nem könnyű, mert a szőr mennyisége hatalmas. Szerintem nem érdemes abból kiindulni, hogy egy menetből rendberakjuk az egész kutyát, mert túl sokáig tart és megutáltatjuk a műveletet az állattal, ha két-három órán keresztül tűrnie kell a kozmetikázást. Ehelyett testtájanként haladjunk, szem előtt tartva, hogy a hátközép és a fenék a legkritikusabb csomósodás szempontjából.  Ha lehet, ne oldalanként hosszában haladjunk, hanem mindkét oldalon egyenletesen, köröket leírva.

Először mindig érdemes egy-egy szőrsávot leválasztani a többitől, mintha egy sálat akarnánk kialakítani. Ha ez megvan és jól látható a bőr vonala a szőrmegallér mögött és előtt, akkor elkezdhetjük keresztben szalagokra bontani a bundát, ez a nehezebb. Ha egy ilyen réteg elkészült, jöhet a víz-olivaolaj kombó a palackból.

Két-három evőkanál olivaolajat öntsünk két deci vízbe és spricceljük be vele az immár szalagos bunda részt. A tincseket finoman hatjsuk a kutya feje felé, hogy az olajos permet a tövüket érje Utána hajtsuk vissza a tincseket és simítsuk el a szőrt. Miután így végigmentünk a napi szőr-penzumon, jöhet a kissé megnedvesített papírtörlő; megint hajtsuk vissza a szőrt és a korábban kialakított rétegeket követve töröljük át a tincseket.  Nagy a kísértés, hogy a bunda felszínével foglalkozzunk, de ne tegyük: inkább a szalagok tövétől felfelé haladva dolgozzunk. A cél az, hogy minden tincsről letöröljük a lehető legtöbb koszt úgy, hogy eközben hidratáljuk és ápoljuk a bundát. Ha jól csináljuk, a szőr tövében összegyűlő port és egyéb koszokat el tudjuk tűntetni, a bunda színe élénkebb és láthatóan tisztább lesz. Befejezésként hajszárítóval lazítsuk fel és szárítsuk meg a bundát, de kizárólag langyos levegővel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr75697889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.18. 16:23:16

ajaj, sajnos meg kellett nyíratnom a kutyámat, nem tudom mennyi idő múlva fog rendbe jönni, most 3 hónapos a bunda.
Nagyon elkutyagolt volt a bunda és a kozmetikus ezt javasolta. Most figyelmesen olvastam, ha majd rákerül a sor tudjam.

Niurka (törölt) 2013.12.18. 18:47:06

Az Animal Planeten a 101 kutya c. adásban azt mondták, hogy a puli bundájának gondozása a legmelósabb. Szerintem szép és jófej kutya, de a tincsenkénti tekergetést nem vállanám, így más fajtájú kutya mellett döntöttem.
süti beállítások módosítása