Módszeres keresés, csábítás csemegével és hadrendbe állított ismerősök - Nicole Wilde kutyaviselkedés-kutató tippjei arra, hogyan találjuk meg és csábítsuk vissza az elkóborolt kutyát.

A szakértő szerint a lényeg a módszeres keresés: végy egy térképet és rajzold be a potenciális megtalálási területet, hogy azután szisztematikusan átvizsgálhasd a terepet. Vigyél magaddal pórázt, valami nagyon jó illatú csemegét és a kutyád kedvenc játékát (ha lehet, sípolósat). Ha gyalog indulsz a keresésére, szólítsd a nevén és csipogtasd a játékot. Ne felejts el benézni a bokrok közé, autók alá, és bármilyen helyre, ahol a kutyád elbújhatott, ha fél vagy megsérült. Mindig a szokásos sétautakkal kezdj és ha vannak olyan kutyás barátaid, akikhez együtt jártok, őket is keresd fel. Ne felejts el megkérni valakit, hogy maradjon otthon, amíg te kutatsz, nehogy üres legyen a lakás, ha a kutyád éppen akkor akar hazamenni. Ha autóval indulsz a keresésére, próbálj megkérni valakit, hogy vezessen, amíg te az utcákat figyeled.

lost.jpg

Naponta érdemes érdeklődni a közeli menhelyeken a megtalált kutyák után. Amellett, hogy a közösségi oldalakon közzéteheted a hírt, plakátolhatsz is. Ezek elhelyezésénél is gondold meg, kinek lehet ideje arra, hogy elolvassa és mik azok a helyek, ahol a legnagyobb eséllyel megfordul a kutyád. Ha lámpaoszlopra teszed a plakátot, válaszd a kereszteződésnél lévőket, így a piros lámpánál várakozó motorosok elolvashatják. Plakátold ki a környékbeli futtatókat, állatorvosi rendelőket és kutyakozmetikákat, mivel a kutyás helyeken nagyobb eséllyel találkozhatsz a saját, elkóborolt kedvenceddel. Ha a kutyádnak van chipje, rendszeresen kérdezz rá a helyzetre az állatorvosoknál, a saját állatorvosodtól pedig elkérheted a chip azonosító kódját is, hogy egyértelműbbé tedd az azonosítást.

Mindig hagyd a nyakörvet a kutyán, ha kiviszed a lakásból, és elengeded. Millió fajta, nyakörvre szerelhető bilétát vehetsz, amire ráírhatod a telefonszámodat, vagy címedet, így ha valaki megtalálja őt, azonnal tudni fogja, kihez forduljon és a lehető leggyorsabban visszakerül hozzád a kutyus.

 

Ha meglátod az állatot, minden késztetés ellenére próbálj kedves és nyugodt maradni és örömmel szólítsd a kutyádat, mondd neki, hogy hazamentek (vagy autózni , vagy fagyizni, ha annak jobban örül...) és kínáld meg valami finomsággal. Mivel a kutyák cseppet sem buták, valószínűleg a „bűnös”  is tudni fogja, hogy leszúrás következhet, úgyhogy lehet, hogy ravaszabb trükköket kell bevetned. Wilde a Huffingtonposton megjelenő írásában azt javasolja, vesd magad a földre és adj síró hangokat, mert ez jó eséllyel aggodalmat ébreszt a kutyádban és odarohan hozzád.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr155534391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása