A városi kutyatartók többsége hozzám hasonlóan rendszeresen jár kutyafuttatókra, és mivel Budapesten nincs belőlük elég (és ráadásul általában túl kicsik is) elkerülhetetlenek a konfliktusok. Megpróbáltam összeszedni azokat a viselkedésformákat, amik szerintem a  legbosszantóbbak.

„A jaj, nem szabad" ember

Azokon a futtatókon, ahova én járok a kutyámmal, többségben vannak azok a gazdák, akik nem, vagy csak alig tudják kezelni a kutyájukat. Amikor megérkeznek, lecsatolják a pórázt, utána már a többi gazda tűrőképességén múlik, mi a történet folytatása. Az ilyen gazdák kutyái felugrálnak, megpróbálják kivenni a labdát/jutalomfalatot mindenki kezéből, nekirohannak mindenkinek és ugatnak.

Tipp:  Egyelőre a többi gazdának adok tanácsot: ha egy hangos, felajzott és kontrollálatlan kutya érkezik, figyeld a mozgását és amikor kicsit lassít, határozottan lépj ki elé kis terpeszben és mondj egyetlen erőteljes (de nem kikiabált) nemet. A kutya szinte biztosan vissza fog hőkölni a test gáttól (erről bővebben később) és a  magabiztosságodtól. Ha ez sem elég, lassan, de megállíthatatlanul sétálj az irányába, ettől hátrébb mozdul és te rendezheted a soraidat a kutyáddal.

kukucs.jpg

Aki mindenkinek jutalomfalatot ad

A budapesti kutyás társadalom jó részének fogalma sincs róla, mire való a jutalomfalat, ezért sokan nyakló nélkül etetik a kutyájukat a futtatókon és akad, aki a te kutyáddal is be fog próbálkozni.

Tipp: Mindenképpen mondj nemet erre, egyrészt a kutyádat ne etesse más, csak a gazdái, másrészt semmi szükség rá, hogy ezzel olyan viselkedést véssenek be, ami csak rossz lehet.

„Nem a te labdád”

A kutyafuttatót a gazdák jó része csak arra használja, hogy oda kicsapja a kutyáját, amíg ő cseveg a többi gazdával. Az ilyen, játékhiányos kutyák alig várják, hogy ellophassák a többiek labdáját, frizbijét, stb.

Tipp: Ha már gond van, vagyis az idegen kutya odarohant és ellopta a kutyád játékát, alkalmazd az első tippbeli technikát, de "nem" helyett itt mondd, hogy kérem, vagy tedd le. Valószínűleg valamelyiket már ismeri a kutya és ha kellően erélyes vagy, talán hallgat rá, ellenkező esetben meg kell várnod, amíg a pánikoló gazda kioperálja a játékot a tolvaj szájából.  Egyébként azt javaslom, hogy rögtön tedd el a labdát, ha meglátsz egy másik kutyát, így megspórolod magadnak az idegeskedést.

„Csak játszanak”

Amikor a kutyák egymásnak ugranak, tépik a másik fülét, morognak, rá akarnak mászni egymásra, azt egyes gazdák játéknak tartják és nem avatkoznak közbe. Szinte biztosan rád hárul a feladat, hogy közbelépj, ha a játék kezd eldurvulni.

Tipp: Figyeld a saját kutyádat és ha félelmet vagy agressziót látsz, azonnal gyalogolj a kutyakupac felé és hívd a kutyádat, miközben test gáttal válaszd szét a csapatot. fontos, hogy ne tedd pórázra a kutyádat, hiába tűnik egyszerűbb megoldásnak, mert ezzel akadályozod a védekezésben és azt sugallod neki, hogy te fogod megvédeni, amire ebben a helyzetben nem leszel képes. Inkább gyalogolj mögötte és ezzel „told tovább” a békés terület felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr325522278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Consumer 2013.09.19. 11:36:50

A "legjobbak" azok a gazdák, akik folyamatosan telefonálnak, vagy éppen böngésznek okostelefonjukon. Eszükbe sem jut hogy játékot hozzanak magukkal,sőt zacskót sem...
Az eredmény magáért beszél, csak körül kell nézni a kutyafuttatókon. :(
süti beállítások módosítása