Mondjuk a parkban séta vagy futás közben ugatva ránk rohan egy kutya, vagy egy kerítés mögül kiugrik és támadólag szalad felénk. Mit tegyünk? A helyzet félelmetes, ezért nem mondom, hogy ne féljünk, de ha tudunk uralkodni magunkon, minimalizálhatjuk a harapás esélyét, illetve, ha meg is történik a baj, a sérülés nagyságát.

Dr. Sophia Yin állatorvos évtizedek óta kutatja a kutyák viselkedését, de ez idő alatt csak apró harapásokban volt része. Szerinte az első számú titok az, hogy nyugodtnak kell maradni. Minél jobban hadonászik és kiabál valaki, annál nagyobb a harapás esélye. (A családon belüli harapások kockázatának csökkentéséről bővebben itt.) Amellett, hogy teljesen igazat adok a professzornak, egy dolgot módosítanék: szerintem nem kérhetjük, hogy az ember ne féljen, mert a fent említettek tényleg ijesztő helyzetek. De még ha ki is akar ugrani a szívünk, remeg a kezünk-lábunk, akkor is megúszhatjuk ép bőrrel, feltéve, hogy követünk egy egyszerű receptet.

kutyaharapas.jpg

Lássunk két tipikus támadási helyzetet dr. Yin cikke alapján:

  • Futunk a parkban, egyszer csak előtűnik egy kutya a semmiből és ugatva rohan felénk. Amit semmiképpen nem szabad tenni: kiabálni, hadonászni vagy megpróbálni elszaladni. Az ugatásra gyorsabban szaladó ember olaj a tűzre ebben az esetben. (A támadást kiváltó tényezőkről itt olvashattok részletesen.) Ha a kutya látja, hogy a támadás hatásos, folytatni fogja. Ezért ilyenkor a legjobb, ha megállunk, a karunkat az oldalunk mellett egyenesen tartjuk, mint egy pózna. Szinte biztos, hogy a kutya megáll erre a reakcióra. Ha ez megtörtént, egy határozott lépést tehetünk felé, és a kutya valószínűleg meghátrál (közben azért tovább ugat). Ha már biztonságos távolságra került, folytathatuk az utunkat, persze ha lehet, egy darabig még ne fussunk. 
  • Sétálunk egy falusi utcán, kertek alatt, stb. és előkerül egy ugató, felénk igyekvő kutya, például kiugrik egy kerítés mögül. A legtöbb hasonlóan viselkedő kutya hozzászokott, hogy mindent megugat, ami elhalad a porta előtt, de nincs benne támadási szándék.(A fajták veszélyességéről több infó itt.) Ha viszont elkezdünk hadonászni, akkor izgatottá válik és - akár játékos szándékból - elkaphat bármit, ami az orra előtt lengedezik, mondjuk a kabátunk ujját, ugyanúgy, mint amikor cibálós játékot játszik egy rongybabával. Tehát a recept itt is kiegyenesedett tartás, csend és mozdulatlanság.

Ez a módszer az esetek túlnyomó többségében beválik, de ha a kutya mégis támad, akkor a hátunkat fordítsuk felé, próbáljuk elkerülni, hogy elérje az arcunkat. Jó ötlet egy nagyobb tárgyat (esernyő, táska, stb.) közénk, és a kutya közé tartani, ezzel megnehezítjük a harapást. Ha a földre a kutya a földre rántott, hajlítsuk be a térdünket, a karunkat pedig tegyük a tarkónkra, és ebben a védekező labda pózban próbáljunk mozdulatlanok maradni. Összességében elmondható, hogy a kutyák a legtöbbször félelmükben harapnak, a támadó viselkedés, például az ugatás, morgás nem jelenti, azt, hogy a kutya harapásra készül (ld. a mondást az ugató kutyáról...).

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr608724088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.05.17. 11:38:33

Bocs, megint OFF:

Pár hónapos bakkutya vizelés közben is járkál... ez mennyire normális dolog...? Kinövi valamikor? Mit lehet tenni?

Rastafan 2016.05.17. 11:54:36

@Terézágyú: Semmi gond. Én mindenképpen orvoshoz vinném a kutyust, mert ez lehet prosztata gond vagy valami más, urológiai probléma: fertőzés\gyulladás.

Terézágyú 2016.05.17. 14:04:45

@Rastafan:

ez egy testi betegség...?????

Rastafan 2016.05.17. 14:51:55

@Terézágyú: Könnyen előfordulhat, ezért javaslok egy látogatást a dokihoz.

Rébusz 2016.05.18. 05:28:04

Egy gyerekeknek szóló könyvben, ami a mindennapi életükkel kapcsolatos veszélyhelyzetekről szól, az található, hogy a kezüket a mellkasukon össze kell kulcsolniuk és féloldalasan kell állni így mozdulatlanul, tehát nem szemben a kutyával. A kutyának pedig nem szabad mereven a szemébe nézni ebben a helyzetben sem.

jandera 2016.05.18. 06:13:28

A kutyák évente több halálos áldozatot okoznak, mint a marihuana.
Nem kéne betiltani őket? :)

MaCS_70 2016.05.18. 07:37:10

Nekem gyermekkoromban azt tanították (valami rendőrségi kutyakiképző), hogy hasonlóan a cikkben leírtakhoz maradjak nyugodt, csendes és mozdulatlan, de guggoljak le. Ez ugyanis egyrészt elbizonytalanítja a kutyát (mitől mentem össze?), másrészt csökkenti a félelmét, mivel már nem vagyok olyan fenyegetően nagy.

MaCS

netop 2016.05.18. 07:46:43

Egy kutya esteben, valoszinuleg mukodik. Mit tegyen az akit 10-12 megtermett (>50kg) juhaszkutya tamadja meg egyszerre, mondjuk biciklizes kozben es nincs aki segitsegere siessen?

truckmech 2016.05.18. 07:54:05

Nekem gyermekkoromban teljesen máshogy tanították a védekezést. Ha egy kutya támadólag szalad felénk, maradjunk mozdulatlan, majd amikor kb. 1 méteres távolságba ér, rúgjuk tiszta erőből torkon, vagy fejen. Ezt ismételjük addig, amíg a kutya felhagy a támadási kísérleteivel. Ezt a technikát már 30 éve alkalmazom rendszeresen, és még soha nem harapott meg egy kutya Sem, sőt, a gyermekeimet Sem sikerült nekik megharapni. Nem kifejezetten állatbarát, de biztosan jobban működik, mint a fent leírtak.

beetee 2016.05.18. 07:54:09

@netop: Az vegye elő a paprikasprayt...

Tyeplica 2016.05.18. 07:58:24

Mit tegyünk, ha egy kutya ránk támad?

Két lehetőség van. Ha nálam van az önvédelmi fegyverem, akkor negyven deka ólom landol a kutya mellkasában.

Ha neked nincs ilyened, akkor vedd le a kabátod, dzsekid, tekerd jó vastagon a bal kezedre és azt nyújtsd a dög felé. Nagy valószínűséggel rá fog kapni, érezni fogod, de három rétegnyi sprőd farmerdzseki-anyagot nem fog tudni átharapni. Majd ezek után a szabadon maradt jobb kezeddel vedd elő az övedről a magas élű Cold Steel késedet és laza csuklómozdulatokkal belezd ki.

Ha olyan környéken laksz, akkor sok a kutya, akkor vehetsz mindenféle kutyariasztó eszközt. Uttrahangos eszköszt, amit a postások használnak, vagy nagymacskák vizeletének illatát tartalmazó sprét, mert a kutyák attól félnek.

Hááát, egen. Azt hiszem, az én gyakorlatias megoldásaim kissé brutálisabbak, mint amiket a postoló javasolt, de garantáltan hatásosabbak.

:-)

Luighi 2016.05.18. 09:04:21

Én ellentámadni szoktam, és ugyanakkor ráüvöltve GYERE IDE! Eddig mindig bejött. Szerencsére nem harcos/óriási (pitbull, rotveiller) típusú ellenségek voltak.
Mondjuk egy olyan harapása esetén a gazdáját a híd alá perelném, vagy tolószékbe haraptatnám a sajátjával

2016.05.18. 09:17:35

@Tyeplica: Na annak pont 21 g a súlya. Mondom, hogy légvédelmis vagy :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2016.05.18. 13:24:03

@netop: Az tekerjen gyorsabban! Sokkal!

Ifjúkorom kerékpárjának volt egy olyan rossz szokása, hogy a bal hajtókar lejárt a tengelyről és leesett. Leesés előtt 2-3 fordulattal érezte az ember, hogy először kotyog, majd kóvályog a lába alatt a pedál.

És volt, hogy ezzel a géppel kellett a tanyáról kirohanó kutyát legyorsulnom úgy, hogy kezdtem érezni a jól ismert kóválygást a bal talpam alatt.

Izgalmas volt úgy tekerni izomból, hogy a bal pedált nem taposhattad... :)

Köldök_szösz 2016.05.18. 15:21:41

@murray: Az a kés már kissé átlépte azt a törvényes határt amit az ember magánál hordhat. De ha troll válasz volt akkor hagyjuk.

telkoe 2016.05.18. 16:07:46

@Túrós: Az a kés már kissé átlépte azt a törvényes határt amit az ember magánál hordhat.
Termeszetesen nem az ove a kes, hanem eppen ott talalta. Csak azert vitte magaval, hogy biztonsagosan kidobhassa a szemetbe nehogy a gyerekek megtalaljak es veletlenul megvagjak magukat vele.

2016.05.18. 16:08:04

Mássz fel a legközelebbi fára.
S ha a kutya is elkezd rá felmászni? Akkor az egy medve

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2016.05.18. 18:37:11

@truckmech: Rendszeresen???? Milyen környéken laksz? (: Egyébként rettentően ritka az a kutya, amelyik effektíve emberre támad, sokkal gyakoribb, hogy félelemből odakap, vagy fizikai kontakt nélkül ugat. Ez utóbbiakat rugdosd nyugodtan, bár jóval egyszerűbb békén hagyni őket. Amelyik kutya viszont szándékosan emberre támad (akár azért, mert erre tanították, akár azért, mert bármiféle nevelés híján ekkora májernek érzi magát) azt szerintem ne nagyon próbáld megrúgni. Le se fogja szarni.

gabors 2016.05.19. 00:17:45

@truckmech: eddig szerencsed volt !!!

egy valamirevalo betanitott kutyat nem fogsz igy megallitani sot ha mar ugrik akkor mar regen tul keso rugni egy atlagos nemetjuhasz 35-40 kilojaval ugy borit fel hogy orom nezni pitbull ditto...

ha nem vagy erre a harcmodorra kimondottan felkeszulve ez nagyon rossz taktika ...

amugy milyen rendszeresseggel tamadnak meg kutyak ???

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.19. 04:37:35

Sűrűn járok olyan parkba ami tele van kutyákkal, gyakorlatilag az ő (kijelölt) játszóterük, ami nincs elkerítve.
Sokszor megtörtént, hogy "megtámadott" egy-egy kutya, de olyan is, hogy egyszerre három. Igazán agresszív kutyával eddig nem volt dolgom, csak úgy, hogy ő kerítésen belül, én meg kívül. A parkbeliek... ha nem foglalkozom velük, csak megyek nyugodtan a dolgomra, elég hamar rájönnek, hogy feleslegesen strapálják magukat. Ez a ritkább, mert általában nem bírom ki, hogy szó nélkül otthagyjak egy kutyát, ha látok esélyt a békés ismerkedésre. Olyankor inkább megállok és várok. A reakciók elég sokfélék. Van amelyik tovább ugat, de látszik rajta, hogy fél. Őket békénhagyom. Van, hogy úgy meglepődik, hogy hirtelen elhallgat, döbbenten bámul, aztán visszafordul és megy vissza a gazdájához, vagy a többi kutyához. Sok kutya meg odajön, csendesen megszimatol. Ezek általában attól kezdve barátságos üzemmódra váltanak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.19. 04:40:39

@truckmech: ez egy tacskó méretű kutyánál beválik. Egy németjuhász alkatú, agresszív kutya esetében kicsi az esélye. Szerintem.

Zsíros Bödön 2016.05.19. 07:54:24

@Terézágyú: mi a faszom az a bak kutya, kan kutya te szerencsétlen

Big Blaster 2016.05.19. 08:51:52

Nekem egyszer volt kalandom egy falka kutyával. Erdélyben, egy tanya közelében mászkáltam. A portán lévő kutyák kiszúrtak és falkában elkezdtek rohanni felém. Voltak köztük nagyobb dögök is, már nem emlékszem pontos hány darab volt, de 5 körül biztos. Soha korábban nem keveredtem hasonló szituba, így mondhatni ösztönösen reagáltam. Megálltam és szembefordultam velük. Amikor közelebb értek, akkor nyugodtan hangon beszéltem hozzájuk és a kutyabarátkozás protokollja szerint feléjük nyújtottam a kezem. Szerencsére hamar átváltottak farokcsóváló üzemmódba. Odajöttek, megszagolgattak. Aztán mindenki békésen ment a maga dolgára. Azt hiszem a kulcs az volt, hogy nem kezdtem menekülni és nem léptem fel velük szemben támadólag.

Jossarian 2016.05.19. 10:19:12

@truckmech: Igy van, ennel hatekonyabb modszer nincs. Az agresszivebb fajtak rogton harapnak, barmilyen nyugodtan aldogalsz. Ha meg legugolsz akkor torkon/arcon. Na az mar nem vicces.

Almandin 2016.05.19. 13:11:50

@truckmech: Rendszeresen alkalmazod...milyen életed lehet, ha ezt olyan gyakran gyakorolni tudod? Postás vagy esetleg?

truckmech 2016.05.19. 13:34:31

@Almandin&co: egy időben sokat jártam tanyákra, ott jöttek a kutyák rendesen. Most falun élek, itt már nem jellemző. De kuvasz miatt én is ugrottam már be a kocsiba, villámgyorsan. Amúgy ti is észrevettétek már, hogy többnyire a kisebb kutyák agresszívabbak és támadóbbak, mint a nagyok?

McZozo 2016.05.19. 15:08:09

@truckmech: Ez igy van azok meretukbol adodolag probalnak bizonyitani, kompenzalni. Nagy kutyak tisztaban vannak az erejukkel es ritkabban agresszivebbek. Nagybatyamnak volt egy torpe snautzere az meg az elo faba is belekotott az apja a blokinek meg meg ezen is tul volt. egyszer ott voltam setaltattuk mikor nekiment egy szep darab farkaskutyanak, Az meg meglepodott aztan ilyen na ne viccelj mar alapon seggbeharapta a snacit, ami ott helyben elajullt a sokktol, ugy kelett felmosni. aztan jo idejg nyugisabb volt mig egy esztrta luk votl a hatsojan :)

2016.05.19. 15:18:10

Haverom mesélte, hogy edzőtáboroztak régebben, mentek keresztül valami falun, jött szembe egy csávó egy elengedett rotival, ami rárontott a gyerekekre, elkezdett ugatni, meg támadólag fellépni, az edző meg odaszaladt, és úgy rúgta full izomból telibe oldalba a kutyát, hogy az nyikkant párat, és ott helyben megdöglött. Ez egy thai box edzőtábor volt :)

Mr. Neutron 2016.05.19. 15:19:39

@Big Blaster: Dettó ugyanilyen esetem volt. Pest megyében, külterületen, kocogtam, amikor váratlanul ugatva, vicsorogva rohant felém egy falka (kb. 7-10) kutya az egyik falu széli ház kerítése mögül. Megálltam, feléjük fordultam, de nem fixíroztam őket mereven, és amikor közel jöttek, nyugodt hangon üdvözöltem őket. Erre szépen lefékeztek, farkcsóválásba kezdtek, sorban megszagolgatták a kezem, aztán elégedetten visszaügettek a portára.

Rastafan 2016.05.20. 09:57:35

@jandera: Őket nem, de az elmebaj terjesztését szerintem be kéne tiltani.

Rastafan 2016.05.20. 09:59:59

@truckmech: Baromi kemény csávó vagy, amíg egy kutya egyszer el nem kapja a kis lábacskádat, és el sem engedi, aztán darabokban fogják összekaparni az ambulancián.

truckmech 2016.05.20. 10:40:21

@Rastafan: Nem az lenne az első eset, Volt már komolyabb balesetem is. Úgyhogy légyszi, ne fenyegess, nem vagyok ijedős.

Rastafan 2016.05.20. 10:51:34

@truckmech: Aki értékeli az iróniát, annak biztosan tetszik ez a párbeszéd. Ugyanis te éppen arról írtál, hogy ezzel a rugdosós módszerrel előzöd meg a harapást, majd hozzátetted, hogy volt komolyabb baleseted, nem vagy ijedős... Én nem fenyegetek senkit, mindössze arról van szó, hogy számomra a támadási helyzet kezelése azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb testi és lelki sérüléssel akarok kilépni a helyzetből mind az emberre, mind a kutyára nézve. A fenti tanácsokat több évtizede a kutyák magatartását kutató szakember adta, akinek még soha nem volt komoly harapási kalandja. Megjegyzem, nekem sem volt, pedig nagyon sok kutyával érintkezem nap mint nap. Mindamellett azt teszed, amit jónak látsz. Én pedig remélem, hogy idővel ebben az országban is elterjed a kutyával való felelős bánásmód oktatása.

Thomas Dantes 2016.05.20. 20:18:45

@shitgun: Hogyne. Haverom mesélte. Sőt. Nekem a haverom látta is. Sőt a haverom volt. Sőt, inkább én magam voltam! Persze.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.05.20. 21:16:14

szerintem támadó kutyát nem szabad bántani, hagyni kell hogy megharapjon, mert az ilyen kutyák gazdái felsőbbrendű emberek, akik mindent megengedhetnek maguknak, szóval nem szabad velük újjat húzni
XD

2016.05.23. 14:17:09

@Thomas Dantes: tök nem kötelező elhinni. A srác kollega, és a mai napig thai boxos, nem tudom, miért kamuzna. Egyébként ha valaki nem félős, jó a rúgótechnikája, és edzett a sípcsontja (például ilyen egy thai box edző), akkor egyetlen erős rúgással több bordáját eltöri a kutyának, amik ha a tüdőbe, szívbe fúródnak, akkor instant kampó. Azért mert én vagy te elfutunk egy nagy, megvadult kutya elől, más még nem biztos.
süti beállítások módosítása