A HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program méreg- és tetemkereső kutyája és vezetője, Deák Gábor, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa folyamatosan a terepen dolgozik, hogy felkutassa a mérgezés áldozatául esett ragadozómadarakat. Falco nem csak a megmérgezett madarak és csalik megtalálásában remekel, de az eseteket követő házkutatásokban is segít a bűnjelek megtalálásában.

Falco egy mérgezett deszki egerészölyvvel (Fotó: Fatér Imre) - parlagisas.hu

A parlagisas.hu beszámolója szerint Falco eredményesen végzi a munkáját, ami egyrészt öröm, másrészt elkeserítő képet mutat: A március utolsó két hetében terepen töltött hét nap alatt öt megyében összesen négy fokozottan védett rétisas és két parlagi sas, több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló, valamint nem védett szajkó, borz és róka mérgezett vagy mérgezésgyanús teteme, illetve mérgezett csalik sokasága került elő. Az okozott közvetlen természetvédelmi kár a sasok esetében legalább 7 millió forint, ráadásul,  mivel tart a madarak költési időszaka, közvetve fiókák élete is veszélybe kerülhet.

Plusz infó és videó Falco betanításáról és a programról itt

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr727347744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása